Футболен клуб Левски ползва неправомерно базата на стадион „Георги Аспарухов“. Сините нямат договор и не плащат наем. Това обявиха пред bTV от областната управа на София, в чиито активи е съоръжението. Държавата пък всяка година плаща около 80 000 лв. за данъците на комплекса.

стадион Георги Аспарухов

Стадион „Георги Аспарухов“ е построен през 1963 г. и винаги се е използвал от Левски, но клубът никога не му е бил собственик. През 1997 г. притежателят на комплекса – областната управа издава на Левски акт за безвъзмездно ползване.

Николай Пехливанов
На снимката: Николай Пехливанов, областен управител на София

Според настоящия областен управител на София – Николай Пехливанов, решението няма правна стойност: „Законово то не е обосновано, но фактически съществува и това е базата, на която се стъпва.“

Миналата година собственикът на стадион „Българска армия“ – спортното министерство, прекрати договора за концесия с впоследствие фалиралия ПФК ЦСКА АД, заради неплатени данъци. За сравнение – имотните разходи на „Георги Аспарухов“ се поемат от държавата.

„Държавата плаща, собственикът плаща такса смет. Собственикът на актива.”

стадион Георги Аспарухов

Пехливанов потвърди, че държавата плаща таксите на частното дружество Левски и се съгласи, че това е нелогично: „Въпросът е доста стар, постоянно е подмятан от институция на институция, но реално сега законово е много трудно да се проведе процедура.“

„ЦСКА, ангажиментът е при нас, базите са при нас. Те са наша собственост. Другият не касае нашето ведомство.“, разяснява спортният министър Красен Кралев.

Годишните данъци на комплекс „Георги Аспарухов“ – стадионът и залите са 80 524 лева и винаги са се плащали от държавата.

стадион Георги Аспарухов

Областната управа ще изчака новия закон за спорта, за да проведе търг за наемане на съоръженията. „При интензивна работа до края на годината, закона може да бъде приет“, добавя Кралев.

„Ако това не се случи ще предприема действия за дългосрочно отдаване под наем на тези съоръжения. Това означава договор за наем, концесия.“, каза областният управител Николай Пехливанов.

От Левски отказаха коментар по темата.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Дебати.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук