мач по време на пандемия

На 9 юли (тогава все още) здравният министър Кирил Ананиев заяви, че увеличеният брой случаи на коронавирус у нас се дължи на масовите мероприятия. И даде за пример, футболните мачове, баловете и други подобни. Същият ден той издаде заповед и забрани на стадионите да има агитки, защото опитът показа, че те нито спазват правилата за социално дистанциране, нито носят маски, нито пък секторите са на половина празни, както се изискваше.

И така почти месец. До вчера. Сутринта главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, в телевизионно интервю, отново повтори старата мантра, че едва ли не „яко ще се мре”.

По думите му вирусът така е мотирал, че сега заразяването става по-лесно, а тревожните данни от последните дни за увеличен брой починали от коронавирус трябва да са ни като червена предупредителна лампичка.

Същият ден, новият здравен министър Костадин Ангелов, под натиска на агитките, издаде нова заповед, с която разреши спортните събития да се провеждат пред публика. И пак при сходни ограничения като в началото на юли: заетост на местата до 50% от капацитета на съответното спортно съоръжение, до 1000 души на сектор, при сядане през седалка и при спазване на физическа дистанция от метър и половина между присъстващите.

На спортните съоръжения на открито остава задължително спазването на въведените общи противоепидемични мерки в страната.

Защо?

По-рано през вчерашния ден, и агитките на ЦСКА, и на Левски, изпратиха писма до министър-председателя Бойко Борисов, БФС, министерствата на спорта и здравеопазването и РЗИ, в които настояват публиката да се върне на стадиона за новото първенство.

„Червените” дори заплашиха, че „ако то не бъде изпълнено, ще се наложи да потърсят алтернативно на стадиона място, за да наблюдават мачовете на любимия си тим”.

И няколко часа по-късно правителството откликна на призива им, въпреки че коронавирусът е тук, въпреки предупрежденията, че здравната ситуация само повече ще се усложнява, и на публиката беше разрешено да се върне по стадионите.

Тоест, ежедневно здравните власти ни плашат, че „яко ще се мре”. Шест месеца всяка сутрин броим жертви и заразени. През последните седмици почти цяла Европа си затвори границите за българи или въведе ограничения за пътуването ни в чужбина (тестове, пък отрицателни, пък направени 24 часа по-рано, пък карантина…).

А в същото време, същите тези здравни власти позволиха на агитките да се върнат на стадиона. Те едва ли не решиха, че вирусът агитки не лови и им позволиха да си гледат „любимия отбор”.

Въпросът, който нормалните хора си задават е „защо?” Изглежда, че управляващите имат интерес ултрасите да са по стадионите, вместо на ежедневните многохилядни антиправителствени протести. И с две думи – властите пожертваха общественото здраве за сметка на политическото си оцеляване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук