Северна Корея

Северна Корея нанесе удар по администрацията на Байдън, докато тя се готви да разкрие своята стратегия за справяне с Пхенян и ядрената програма на страната, съобщиха от Би Би Си.

Външното министерство заяви, че скорошни коментари от Вашингтон показват, че президентът Джо Байдън има намерение да поддържа „враждебна политика“.

По-рано тази седмица Байдън нарече ядрената програма на Северна Корея „сериозна заплаха“ за глобалната сигурност.

Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви, че прегледът на американската политика е завършен. Тя предположи, че Джо Байдън се е поучил от опита на предишните четири администрации, които са се опитали и не са успели да накарат Северна Корея да се откаже от програмата си за ядрено въоръжаване.

„Нашата политика няма да се фокусира върху постигането на голяма сделка, нито ще разчита на стратегическо търпение“. Това каза Псаки, като заяви, че вместо това САЩ ще следват „калибриран практически подход, който е отворен и ще изследва дипломацията“ със Северна Корея, докато постигне „практически напредък“ в повишаването на сигурността на САЩ и техните съюзници.

Очаква се САЩ да приемат съветниците по националната сигурност на Япония и Южна Корея за дискусия по този въпрос.

Изказването на Байдън, определено като „неприемливо“ в Северна Корея

В изявление пред държавните медии външното министерство на Северна Корея определи изказването на президента Байдън за ядрената програма на страната в речта му пред Конгреса тази седмица като „неприемливо“ и „голям гаф“.

„Изявлението му ясно отразява намерението му да продължи да прилага враждебната политика към КНДР, както САЩ правят вече повече от половин век“. Това каза Куон Йонг-гун от Министерството на външните работи на САЩ Министерство.

В отделно изявление на външното министерство се казва, че предишни коментари, критикуващи положението с правата на човека в Северна Корея, обиждат достойнството на лидера Ким Чен Ун.

Не е ясно на кои коментари относно правата на човека се позовава изявлението на Пхенян. Washington Post обаче съобщава, че скоро се очаква Белият дом да назначи специален пратеник за правата на човека в държавата.

Вашингтон казва, че се опитва да осъществи дипломатически контакт със Северна Корея от средата на февруари.

Досега Пхенян не беше признал Джо Байдън за новия президент на САЩ.

Малко преди Байдън да влезе в длъжност, Ким Чен-Ун изнесе реч, в която определи САЩ като „най-големия враг на страната“. Тогава той обяви своите амбиции за разширяване на ядрения си арсенал. Но също така добави, че не „изключва подхода на дипломацията“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!