Сеул

Пхенян отново изстреля два неидентифицирани ракетни снаряда в посока към Японското море, съобщава агенция „Ронхап“, позовавайки се на началник щабовете на Южна Корея. Съобщава се, че снарядите са изстреляни рано сутринта от провинция Хамюнг-Намдо.

„Нашите военни наблюдават ситуацията в случай на допълнителни изстрелвания“, се казва в изявлението.

Това са седмите тестове, които КНДР провежда след 25 юли. Страната изпробва „ново оръжие“ на 16 август, когато две ракети бяха изстреляни от провинция Гангвон-до към Японското море. Обхватът на ракетите беше 230 километра, а максималната височина – 30 километра. Преди това ракетни снаряди бяха изстреляни на 10 август. Според оценките обхватът им е бил около 400 километра, а максималната височина е 48 километра.

Преди това Пхенян изстреля снарядии в нощта на 6 август, те бяха счетени от Южна Корея и Япония за тест на нов тип балистични ракети с малък обсег на действие.

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун и президентът на САЩ Доналд Тръмп проведоха третата си среща на 30 юни в демилитаризираната зона между двете корейски държави, като се съгласиха да започнат работни контакти по въпросите на денуклеаризацията. Преговорите се забавиха поради съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея, както и изстрелванията на ракети на КНДР.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!