Корейският лидер Ким Чен Ин наблюдава тест на балистична ракета, 22 май 2017-та.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун проследи теста на новa балистичнa ракетa, направлявана от система за прецизно насочване и нареди да се разработят по-мощни стратегически оръжия. Tова съобщи Севернокорейската информационна агенция във вторник.

Ракетата, която беше изстреляна в понеделник е оборудвана с високотехнологична система за насочване, подобна на ракетите „Хуасонг“, името под което Северна Корея разработва ракети от класа на „Скъд“ (англ. мъгла, серия балистични ракети с малък обсег, произвеждани в бившия СССР и широко изнасяни. Наименованието е дадено от НАТО). Според южнокорейските власти, се касае за модификация на рекетите „Скъд“.

Севернокорейската ракета земя-земя, със среден до далечен обсег, изстреляна на 22 май 2017-та
Севернокорейската ракета земя-земя, със среден до далечен обсег, изстреляна на 22 май 2017-та

Ракетата, изстреляна на 29 май, е била с малък обсег и е паднала в източната морска икономическа зона на Япония. Тя е последната от зачестилите изпитания на ракети, въпреки международния натиск и заплахата от санкции.

Ким заяви, че Северна Корея, която на практика е изолирана, ще развие по-мощни оръжия в няколко фази, за да се защити от САЩ.

„Той изрази убеждение, че ще се направи голяма крачка напред в това направление и че ще „изпрати голям подарък“ на янките, в отговор на американската военна провокация“, казва още Севернокорейската информационна агенция, цитирайки Ким.

Южна Корея заяви, че в понеделник е провела съвместно учение с американския свръхзвуков бомдардирочач B-1B. По-рано държавните медии в Северна Корея обвиниха Съединените щати, че се подготвят да бомбардират Корейския полуостров с ядрено оръжие.

Американският ескадрен миноносец "Роналд Рейгън", снимка от учение през март 2011-та.
Американският ескадрен миноносец „Роналд Рейгън“, снимка от учение през март 2011-та.

Според американския флот, бойната група, водена от самолетонсача „Карл Винсън“, също планира учение във водите до Корейския полуостров с друг американски ескадрен миноносец, снабден с ядрено оръжие „Роналд Рейгън“.

От флота не са посочили за кога е планирано учението.  Северна Корея гледа на учения от този род като на подготовка за война.

Ракетният опит от този понеделник следва два успешни теста на рекети със среден и далечен обсег, които Северна Корея провежда с безпрецедентна до момента честота. Крайната цел според наблюдателите е да се развие интерконтинентална балистична ракета(ICBM), която да достигне Съединените щати.

Изстреляните от Северна Корея оръжия за масово поражение и двата  ядрени опита в рамките на малко повече от година (от януари 2016-та), се случват на фона на засилен натиск от страна на САЩ, резолюции на ООН и заплаха за по-големи санкции.

Те представляват едно от най-големите предизвикателства пред сигурността, пред които е изправен американският президент Доналд Тръмп, който описа последните рекетни опити като обида към Китай.

С изстрелването на нова балистична ракета, Северна Корея демонстрира голямо неуважение към съседен Китай. Но Китай полага големи усилия, написа Тръмп в Туитър.

North Korea has shown great disrespect for their neighbor, China, by shooting off yet another ballistic missile…but China is trying hard!

ТОЧНИ ИНСТРУКЦИИ

Япония също призова Китай да помогне за уреждане на кризата с военната програма на Северна Корея.

Съветникът по националната сигурност на японския министър-председател Шотаро Ячи, се срещна с китайския държавен съветник Янг Иечи в понеделник. Срещата последва ракетния опит на Северна Корея, продължи 5 часа и се проведе до Токио.

Ячи казал на колегата си, че действията на Северна Коеря са достигнали ново ниво на провокация.

Япония и Китай трябва да си сътрудничат и да убедят Северна Корея да избягва по-нататъшни провокации и да спазва резолюциита на ООН, се казва в изявление на Външното министерство на Япония.

В своето изявление след срещата, обаче, Китай не споменава Северна Корея.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук