Гърция-Германия_евро

Властите в Гърция са заплашили, да откажат следващия транш от 7 млн. евро, финансова помощ за страната, ако международните кредитори не се споразумеят за облекчаване на гръцкия дълг. Това съобщават неназовани източници на немското издание „Билд“.

Предупреждението идва две седмици преди следващото заседание на Еврогрупата на 15-т­и юни, на което се очаква финансовите министри от еврозоната да одобрят окончателно втория преглед по реформите в Гърция. Ако това стане, ще бъде отпуснат замразеният от доста време насам пореден транш от помощта за страната  в размер на 7 млрд. евро. Те са част от третата спасителна програма и са от ключово значение за Гърция, която трябва да погаси задължения от около 7,5 млрд. евро през юли.

Ако информацията на „Билд“ е вярна и властите в Атина се откажат от свежо външно финансиране, това може да открие наново дискусиите за Грекзит от еврозоната, тъй като страната отново рискува да изпадне в неплатежоспособност.

Те обаче допълват, че на този етап не трябва да има прекалено голямо вглеждане в информацията на „Билд“, без тя да бъде потвърдена и без да има повече подробности, като все още смятат, че е малко вероятно Гърция да откаже да получи следващия транш от външната финансова помощ.

Междувременно гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос призова в понеделник ЕЦБ да включи държавните облигации на страната в своята програма за „количествени облекчения“, за да ѝ помогне да се завърне на дълговите пазари и по този начин да бъде сложен край на осланянето на Гърция само и единствено на спасителните заеми, отпускани от правителствата от еврозоната.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги, обаче изпрати двусмислени сигнали по този въпрос в понеделник, когато говори пред Европейския парламент.

Програмата за „количествени улеснения“ на Гърция не трябва да се приема за даденост, посочи той. ЕЦБ ще трябва да има своя собствена независима оценка… Искам да поясня, че анализът на устойчивостта на гръцкия дълг, направен от МВФ, не означава нищо за собствената оценка на ЕЦБ.

Макар че тези коментари оставят открита възможността ЕЦБ да предприеме съответното действие дори преди МВФ да бъде удовлетворен, че Гърция е платежоспособна, Драги същевременно омаловажи гръцките надежди, заявявайки, че иска „пълно съгласие“ между властите в Атина и нейните кредитори, включително уточняване на мерките за намаляване на дълговата тежест на Гърция, преди да обмисли включването на страната в програмата за „количествени улеснения“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук