Дни след ключовото пътуване на Доналд Тръмп до държавите от Близкия изток и участието му в два големи формата – срещата на НАТО и Г-7, военният министър Джеймс Матис говори за резултатите от визитата на президента. Пред американския телевизионен канал Си Би Ес, Матис коментира най-наболелите външнополитически теми.  

Офанзивата в Мосул продължава, междувременно САЩ предприема все по-засилени мерки срещу „Ислямска държава”. Ще разговаряме с министъра на отбраната на Съединените щати Джеймс Матис по тази тема, но за Северна Корея, както и за срещата на НАТО.

Стратегията ни в момента е да ускорим кампанията си срещу „Ислямска държава”, защото е заплаха за всички цивилизовани нации. Затова започваме усилена кампания срещу терористите. Опитваме да се ги отслабим, като ги избутваме от една позиция на друга, от Ирак и Сирия. Прилагаме и унищожителна тактика, като ги обграждаме. Намерението ни е чуждестранните бойци да не оцелеят и да не влязат в Европа, Азия или Америка. Няма да им го позволим, ще ги спрем и ще разрушим халифата.

Обяснете каква е разликата между отслабване и изместване.

Изместването е, когато ги „избутваме” от едно място на друго. След това ги обграждаме, за да не им позволяваме да се върнат и да възстановят силите си. Опитваме се да ги отслабим, за да станат все по-малки и воденето на битки да стане невъзможно. Виждате това и в момента в западен Мосул – той е напълно обграден и иракските военни се бият с терористите. Тал Афар е заобиколен. Влагаме много усилия, за да освободим т.нар. столица на „Ислямска държава” – Ракка. Тактиката ни е такава – обграждаме ги и после атакуваме.

Стана ясно, че „президентът е делегирал правомощия на правилното ниво”. Какво означава това?

Когато се провежда една операция, най-доброто нещо, което можеш да направиш е да осигуриш правилната стратегия. Трябва да превърнеш „големите идеи” в правилни решения, трябва да е ясна политиката, какви усилия ще бъдат вложени. След това, делегираш права на онзи, който ще се справи най-добре с поставените задачи, който ще приложи стратегията. Трябва да бъдат осигурени подходящите хора, с добра екипировка и подготовка, за да се справим по-ефективно с врага. В света няма нито една корпорация, която в конкурента среда да се опитва да концентрира всички решения само на корпоративно ниво. Искам да отбележа, че нашият ангажимент не се е променил. Вниманието ни е по-малко насочено към защитата на невинни. Правим всичко възможно, за да защитаваме цивилното население.

Какво следва, когато унищожите базите на „Ислямска държава”?

Веднъж щом унищожим „Ислямска държава”, ще положим всички усилия, за да се уверим, че не сме помогнали на нов враг. Сигурни сме, че ИДИЛ ще бъдещ унищожена. Постигаме значителни успехи на бойното поле. Освободихме милиони хора от техния контрол. По-важното е, че „Ислямска държава” не си в възвърнала нито един сантиметър от освободените земи. Това показва ефективността ни. Проблемът обаче още не е решен. В тази част на света има много конфликти и ние не можем да си затваряме очите за това.

Служихте по времето на президента Барак Обама, сега сте част от администрацията на Доналд Тръмп. Различават ли се двамата?

И двамата управляват по собствен начин. Президентът трябва да избере екип, на който може да се довери, че ще изпълни неговата стратегия. Аз и държавният секретар Рекс Тилърсън сме в непрекъснат контакт. Постоянно го информирам за състоянието на армията. Правим всичко възможно, че след като се срещнем да можем да дадем ясни нареждания на главния командир.

Джеймс Матис
на снимката: президентът Доналд Тръмп и министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис

Доналд Тръмп каза, че „Ислямска държава” трябва да бъде унижена. Какво означава това?

ИДИЛ е много повече от просто армия. Те се бият заради идея. Основната задача пред нас е да възпрепятстваме набирането на нови членове и симпатизанти. Как възнамеряваме да го направим? Като ги унижим, като се опитаме да ги отдалечим от нациите, които ги подкрепят. Трябва да покажем, че посланието им не заслужава поддръжници. Никой, който убива жени и деца, не заслужава уважение. Това, че са облечени с фалшиви религиозни дрехи, не означава, че посланията им са достойни. Ние се стремим да докажем, че те нямат легитимност. Ето затова международната общност се обедини.

Кога американците ще видят победата?

Битката ще бъде дълга. Проблемите, с които се борим, ще водят до чести схватки. И ние ще ги водим – сами или с подкрепата на другите държави. Продължаваме да развиваме способностите си. Ще се постараем да обучим войниците си и да им покажем с какво се сблъскват. Нашата армия ще се бори с терористите от Африка до Азия. Битката обаче ще е дълга, затова не си поставяме краен срок.

Освен новия, по-агресивен подход, какво друго може да се направи?

Може би, най-важното нещо, което постигнахме, е да ускорим военния подход срещу терористите от „Ислямска държава”. Ще смажем врага и ще се опитаме да им покажем, че не са неуязвими и че не може да изпращат терористи във Великобритания, Франция, Белгия или Истанбул и да убиват безнаказано. Ще ги смажем психически. Но това е само една фаза. След това ще трябва да се справим с виртуалния халифат, който използва интернет. Ще бъдем безкомпромисни.

Нека сменим темата. Помогнете на хората да разберат какъв е проблемът със Северна Корея.

Конфликтът със Северна Корея може да се окаже най-лошото нещо, случвало се някога. Защо го казвам? Севернокорейският режим има стотици артилерийски оръдия и ракети, разположени в един от най-гъсто населените градове на Земята – столицата Пхенян. Работим съвместно с международната общност, за да се справим с този проблем. Режимът е заплаха за региона, за Япония и за Южна Корея. А ако стане война, това ще бъде проблем и за Русия и Китай. Най-важното от всичко обаче е, че ако се стигне до военен конфликт, това ще бъде катастрофа, освен ако не намерим дипломатично решение на проблема.

Северна Корея тества ракети непрекъснато. Подобряват ли се възможностите им?

Предполагаме, че при всеки тест, те са постигнали известен напредък.

Казахте, че режимът на Пхенян е заплаха за региона, но застрашавали САЩ?

Това е пряка заплаха за Съединените щати. Реториката им е пределно ясна. Затова не е нужно да чакаме, докато някоя интерконтинентална ядрена ракета падне на наша територия.

Коя е линията, която Северна Корея не трябва да прекрачва и кога САЩ ще предприеме действия?

Предпочитам да не отговарям на този въпрос. Президентът има нужда от пространство за политически маневри. Не слагаме червени линии, освен ако нямаме намерение да ги преминем. Дадохме ясно да се разбере, че ще работим с Китай и се надяваме те да помогнат за разрешаването на проблема.

Да поговорим и за НАТО. Президентът се срещна с лидерите от Алианса. Той не потвърди ангажимента на страната си към колективната отбрана на членовете на НАТО, изпълнявайки чл. 5 от Вашингтонския договор. Защо не?

Президентът Доналд Тръмп сам реши да отиде в НАТО и да се изправи пред всички над 20 души. Той ясно каза, че не думи трябват, а действия.

Президентът сякаш се нуждае от убеждаване за важността и силата на Алианса. Наложи ли се да ги убеждавате?

Имахме много добри разговори с него. Той не веднъж е повдигал въпроса за Северноатлантическия пакт. Дори при „интервюто” ми за поста. Моят отговор беше, че ако НАТО не съществуваше, той със сигурност щеше да иска да го създаде, защото Съюзът защитава нашите ценности и демокрация. Очевидно е взел решение да ме назначи за министър на отбраната. Показах му, че подкрепям НАТО, а той ме назначи.

Какво иска Русия?

Няма идея. Бъдещето на Русия трябва да бъде обвързано с Европа. Защо смятат НАТО за заплаха, не бих могъл да кажа. Ясно е, че НАТО не е заплаха. В момента Москва избира да бъде стратегически опонент по много причини. Основното е да се разбере, че НАТО не е заплаха и Русия го знае.

Джеймс Матис
на снимката: министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис по време на срещата на НАТО

Казахте, че Русия се опитва да пречупи Алианса. Ще предприемете ли някакви действия, насочени към Русия като заплаха за НАТО или за да помогнете на Балканите?

По указания на президента Доналд Тръмп, правим опити да се справим с Русия по дипломатичен начин. Независимо от това, трябва да се справим с атаките от Москва, независимо дали става въпрос за кибератаки, или се опитва да променя границите си, използвайки сила. Това, разбира се, е стратегически неудобна позиция. Но продължаваме по този начин и се надяваме скоро да излезем от затрудненото си положение.

Нека поговорим и за Парижкото споразумение за климата. Президентът ще вземе решение по този въпрос.

В Брюксел, президентът прояви силно любопитство защо другите държави заемат дадена позиция. По мое мнение, той е доста широко скроен и ще прегледа плюсовете и минусите, чак след това ще вземе решение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук