Доналд Тръмп, Ким Чен-Ун
На снимката: Президентът на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун

Планираната среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-Ун зависи от поведението на Вашингтон.

Това каза заместник-външният министър на КНДР Цой Сон-хи, чието изявление беше разпространено от държавната агенция на комунистическата страна.

„Ако Вашингтон игнорира добрата воля на Северна Корея и продължи да извършва незаконни и възмутителни постъпки, аз ще предложа на висшето ръководство на страната да преразгледа решението за провеждане на среща между лидерите на КНДР и САЩ“, каза Сон-хи.

Тя добави:

„Дали САЩ ще се срещнат с нас на масата на преговорите или в решителна ядрена схватка зависи изцяло от решенията на Вашингтон и неговите действия”.

Заместник-министърът разкритикува също американския вицепрезидент Майк Пенс за изказването му в интервю за телевизия „Фокс нюз“ в понеделник, в което той сравни Северна Корея с Либия.

Пенс обясни, че Северна Корея може да повтори съдбата на Либия, ако Ким Чен-Ун не се откаже от ядреното оръжие и предупреди севернокорейския лидер „да не разиграва“ Доналд Тръмп.

Цой Сон-хи окачестви това изявление като „глупаво и безсрамно“ и изрази учудване, че подобни думи могат да излизат от устата на американския вицепрезидент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!