Мун Дже-Ин и Ким Чен-Ун
на снимката: президентът на Южна Корея и лидерът на Северна Корея - Мун Дже-Ин и Ким Чен-Ун

Властта в Северна Корея каза, че ще закрие няколко „горещи“ линии за връзка с Южна Корея, като част от пълното преустановяване на връзките с „вражеската страна“, предава Ройтерс.

Няколко дни поред Северна Корея публикува гневни обръщения към Юга, като иска Сеул да спре избягалите през границата севернокорейци да разпространяват антиправителствени позиви и други агитационни материали на нейна територия.

Като първа ответна стъпка, Северна Корея обяви във вторник, че спира „горещите“ линии за връзка между армиите на двете страни и между президентските кабинети.

Официалното обявяване на такава стъпка е негативно развитие, на фона на затоплящите се отношения през последните две години.

Северна и Южна Корея технически още са в състояние на война, след като конфликтът от 1950-53 завърши с примирие, но без подписването на мирен договор.

По националната телевизия на Северна Корея напоследък беше посочвано, че „народът е гневен заради коварното поведение на властите в Южна Корея, с които все още имат много сметки за уреждане.“

Репортажът обвини правителството в Южна Корея, че „безотговорно позволява“ на избягалите от Севера да накърняват достойнството на лидерите на Северна Корея.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук