От Столична община стартират тригодишна програма за обновяване на туристическата инфраструктура на Витоша.  За тази цел от общината предоставят 130 хиляди лева. Предвижда се възстановяване на заслон „Комините“, изграждане на заслон „Боянски водопад“ и възстановяване на  туристическите алеи Златни мостове – хижа Кумата и Златни мостове – хижа Момина скала. В плана на общината е включено и  възстановяване на 11 чешми в Дендрариума и туристически център „Златни мостове“ и  обновяване на  4 маршрута в местностите Живата вода и Бай Кръстьо – Комините .

Подобряват туристическата инфраструктура на Витоша

„Заедно с Природен парк „Витоша“ миналата година възстановихме заслона по пътя към Алеко и пътищата към местност Меча поляна. Изградихме и площадка за спорт на хора с увреждания на Игликина поляна по инициатива на Дойчин Боянов от НСА. Днес подписваме споразумението за сътрудничество между Столична община, чрез фондацията „София – европейска столица на спорта“ и Природен парк „Витоша“. Заедно ще инвестираме в подобряване на туристическата инфраструктура и ще продължим да организираме спортни събития и празници в планината,“ обяви Фандъкова.

Обновяват автопарка за Витоша

За подобряване достъпа до Витоша от 1 юни от общината намалиха интервалите на автобусите до планината.  Автобус №63 до Златните мостове е с допълнителен курс в обедните часове през делничните дни и с намалени интервали през уикенда.  Автобус №66 до Морените за първа година ще се движи и в работни дни и с намалени интервали през уикенда.

“Продължаваме обновяването на автобусите за Витоша – като към 10-те автобуса, които купихме ще добавим още 5 нови, които в момента са в процедура,“ каза още Фандъкова.

София притежава истинско богатство с планината в непосредствена близост. Целта е с различни инициативи и проекти да направим Витоша още по-привлекателна, удобна и достъпна, каза Елен Герджиков.

“Благодаря на хората, които най-добре познават планината и които в последните месеци се включиха в работната група по изготвянето на Програмата. Нашата цел е тя всяка година да бъде доразвивана и обогатявана,“ допълни Герджиков, който е и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!