На 10 юни (сряда) ще се проведе аукционът за правата по записване на новите акции на Първа инвестиционна банка, от течащото увеличение на капитала на ПИБ с до 200 милиона лева.

Но от обявление на Българската фондова борса става ясно, че засега не е записа нито една нова акция.

Акциите се продават двойно по-дълго

Слабият интерес към акциите беше очакван. Както в интервю за ДЕБАТИ.БГ икономистът Владислав Панев каза преди дни, акциите на ПИБ са завишени – предлагат се на емисионна цена от 5 лева, докато на фондовата борса се търгуват на 2,5 лева.

На практика липсата на интерес означава, че единственият шанс ПИК да увеличи капитала си е чрез държавна помощ, вероятно през Българската банка за развитие.

ДЕБАТИ.БГ потърси днес за коментар Панев, който каза:

„Малко вероятно е в аукциона утре да се включи частен инвеститор, който няма нищо общо с държавна подкрепа. Тъй като разликата в цената спрямо пазарната е двойна, включването на държавата под каквато и да било форма би означавало подарък за двамата основни акционери на стойност 100 милиона лева. Това е горе-долу разликата между пазарната и емисионната цена на новите акции. Честно казано, ако една банка е в трудно положение, тя би трябвало да увеличава капитала си с по-ниска от пазарната цена, за да привлича инвеститори. В случая е обратното. Влизането в ERM II не е основателна причина за подаръци от такива мащаби. Би било скандално”.

Само проблемът с ПИК ни пречи за еврозоната

България е изпълнила почти всички критерии за влизане в чакалнята на еврозоната. Остана единствено ПИБ да увеличи капитала си. Евентуален неуспех вероятно ще доведе и до негативна оценка от ЕЦБ.

Именно тя миналото лято констатира 263 млн. евро капиталов недостиг в ПИБ след проверката си и стрес теста на шест български банки.

Контролираната от Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев банка покри частично дупката с текуща печалба и продажба на портфейли лоши кредити, но ЕЦБ настояваше и за свеж капитал.

Държавата ще спасява ПИБ?

Както коментират експерти, вероятно ще се стигне до държавна намеса. Но в случая ББР ще трябва да купи акции на два пъти по-скъпи цени.

Ако поне частично емисията беше записана, подкрепата от държавата можеше да се обоснове донякъде с потиснатите финансови пазари около COVID-19 и с по-голямата цел – влизането в ERM II и банковия съюз, коментират експерти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!