Майк Помпео
на снимката: Държавният секретар на САЩ Майк Помпео

Северна Корея отправи заплаха за прекратяване на преговорния процес със САЩ заради провалената среща Тръмп – Ким в Ханой. Руската информационна агенция ТАСС съобщи, че заместник-министърът на страната Чои Сун Хуй отхвърли подчинението на „исканията на САЩ във всякаква форма“, след като срещата на върха в Ханой между лидера Ким Чен Ун и президента Доналд Тръмп е приключила без съгласие. Прекратяване на преговорите вероятно ще бъде съпроводено с възобновяване на ядрените и ракетни тестове и завръщане на напрежението.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обаче изрази надежда в петък, че преговорите за ядрено разоръжаване със Северна Корея ще продължат, въпреки че от Пхенян дойдоха информации, че Северна Корея обмисля спиране на преговорите.

„Надяваме се, че можем да продължим да водим този разговор“, каза той пред репортери.

Президентът Тръмп заяви на пресконференция след срещата в Ханой, че лидерът на Северна Корея е обещал да запази мораториума си върху ракетните и ядрените опити. Анализаторите изразиха опасения, че промяната на тона на Пхенян може да означава възобновяване на тестовете, но Помпео остава оптимистично настроен.

„В Ханой многократно (Ким) говори директно на президента и пое ангажимент, че няма да възобнови ядрените опити, нито ще възобнови тестването на ракети – каза Помпео – Очакваме, че той ще изпълни този ангажимент.“

Много анализатори смятат, че наблюдаваното втвърдяване на тона от страна на Пхенян е част от блъфов план за заздравяване на позиции след демонстративното напускане на Тръмп в Ханой. Преобладаващите оценки са, че въпреки последните изказвания вратите за дипломация засега остават отворени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!