Радован Караджич
На снимката: Радован Караджич

Един от обвиняемите стрелци в смъртоносното терористично нападение в петък в две джамии в Нова Зеландия, Брендън Тарант, изглежда е почитател на осъден сръбски военнорестъпник, става ясно от излъченото от него на живо нападение.

Във видеоклипа му, 28-годишен австралийски гражданин се вижда очевидно на път за нападението, в което бяха убити 49 души, слушащ сръбски песни, възхваляващи Радован Караджич, обвинен в тежки военни престъпления босненски сръбски лидер. След като водеше сърбите в босненската война (1992-1995 г.), през 2016 г. Караджич бе осъден на 40 години затвор за геноцид и различни военни престъпления.

В колата си Тарант може да бъде видян да си подсвирва песен, наречена „Сърбия силна / Премести кебапа“.

„Караджич, ти водиш сърби, покажи им, че са безстрашни“, гласи текстът на песента.

Убиецът публикува и манифест от 73 страници, в който се казва, че мотивът за нападението е „да се създаде страх“ и да се включи антимигрантска реч на омразата, призовава за убийството на мюсюлмани и бяла превъзходна реторика.

Манифестът включваше и балкански националистически символи и изявление за участието на САЩ в обявяването на независимост от Косово през 2008 г. от Сърбия. Имената на исторически сръбски фигури, които воюваха срещу османците, също могат да се видят написани на оръжията, които Тарант е използвал в нападението. Там има и надписи на български битки срещу османлиите и име на български княз.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук