Северна Корея заплаши да нанесе ядрен удар в сърцето на САЩ. Информацията съобщи агенция „Йонхап”, позовавайки се на съобщение на севернокорейската агенция КЦТА.

„Ако САЩ дръзнат да проявят и най-малък признак, че се опитват да свалят върховното ни ръководство, ще нанесем безпощаден удар в сърцето на САЩ с могъщия си ядрен чук”, заяви говорител на външното министерство в Пхенян.

Заплахата е в отговор на изказване на шефа на ЦРУ Майк Помпео – миналата седмица той намекна за смяна на режима в КНДР.

Според свидетели Помпео казал, че най-важното нещо, което могат да предприемат САЩ, е да „направят разграничение между ядрен капацитет и човек с намерение да използва ядрено оръжие и да ги разделят”.

Говорителят на външното министерство в Пхенян каза, че думите на Помпео са „преминали границата”

„Сега стана ясно, че крайната цел на правителството на Тръмп е смяна на режима. Ако върховното достойнство на КНДР е застрашено, трябва превантивно да се унищожат страните и хората, които са замесени пряко или косвено в това чрез мобилизиране на всякакви средства за удар, включително ядрен“, добави говорителят.

От началото на миналата година Северна Корея тества две ядрени бомби и различни ракети.

На 4 юли тя изпробва междуконтинентална балистична ракета. Според анализатори това я е доближило допълнително към способността да изстреля ракета, която може да удари САЩ.

Анализ за Северна Корея може да прочетете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!