Синд Янти е сред растящия брой млади мюсюлманки от Югоизточна Азия, участващи в хиджаб косплей – фестивали, на които се комбинират креативно покриването на главите съгласно изискванията на исляма с колоритни костюми от филми и комикси. Костюмите й са вдъхновени от анимационни филми на „Уолт Дисни” и японски герои, като умело са добавени форми на хиджаб, имитиращи перуки или качулки.

„Така мога едновременно да изразявам себе си и да спазя изискването мюсюлманките да се обличат скромно. Да носиш хиджаб не би трябвало да е пречка за каквото и да е. Свободни сме да бъдем изобретателни”, обяснява тя.

Индонезия

Фестивалите за модни импровизации са популярни и в съседна Малайзия, където младите хора се обличат като супергерои, войни и принцеси. Сред стичащите се за подобни събития в столицата Куала Лумпур е и 20-годишната студентка по кино изкуство Нурсямими Минхалия. Когато през 2012г. започва да се занимава с косплей, Минхалия не използва хиджаб, но се вдъхновила от други момичета, които държат да носят костюми и да се пребрадени.

„Доста сериозно предизвикателство е – обикновено избирам герой с костюм, покриващ цялото ми тяло, така че да е по-лесно да го нося по „мюслима” начин”, споделя Минхалия, употребявайки арабската дума за мюсюлманка.

Индонезия

Косплей конкурсите отдавна са част от фенкултурата, свързана с аниме, анимация, комикси и холивудски фантастични блокбъстъри. Хиджаб косплей е нов феномен, който изглежда набира популярност сред младите мюсюлмани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук