3.8 млрд. лв. най-малко трябва да бъдат осигурени бюджетно за плащанията на Националната здравна каса през 2018 г., обяви Българският лекарски съюз (БЛС) преди официалния старт на обсъжданията по темата.

Съсловната организация иска и доказва, че е реално защитима дори по-голяма сума – 4.2 млрд. Наложителното увеличение на парите за НЗОК е начинът да бъде покрит системният, ежегоден дефицит в системата и да бъдат премахнати лимитите в болничната и извънболнична помощ, казват експертите.

Искането ни не е каприз, а реална необходимост  за здравето на пациентите и здравето на системата, обосновава се председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев.
Оценката на екипа на д-р Грозев е, че допълнителните средства за здраве могат да дойдат от увеличените минимални възнаграждения в страната, по-високите осигурителни прагове за различните дейности и по-високата вноска за сметка на държавата, от която се прогнозира да постъпят почти 150 млн. лв. повече спрямо 2017-а.

Допълнителни пари могат да се очакват и от по-добрата събираемост на здравните осигуровки, и от надсъбраните средства от болнична помощ през годината – или поне 7% ръст на средствата в бюджета на НЗОК спрямо 2017 г., изчисляват от БЛС.

Новата бюджетна рамка ще осигури облекчен достъп на пациентите до болнична помощ, защото няма да има лимити за направления и за приема за лечение. Лекарите вече няма да дотират системата, на държавата няма да се налага да вади пари от консолидирания държавен бюджет, убедени са финансовите експерти в БЛС.

Другото предложение на БЛС е резервът на здравната каса да бъде намален и фиксиран на 5% от заложения бюджет и този резерв да може да бъде разблокиран само при извънредни случаи – природните бедствия, влошената епидемиологична обстановка, тежките пътно-транспортни произшествия или повишената заболеваемост в резултат на евентуална бежанска вълна към нашата страна.

Своите аргументирани предложения БЛС внася в НС, парламентарната Комисия по здравеопазване, в Министерството на здравеопазването и Надзорния съвет на НЗОК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук