Македония, НАТО

Северна Македония вече е най-новият член на НАТО. През февруари 2019 г. съюзниците от алианса подписаха протокола за присъединяване на страната на Организацията на северноатлантическия договор.

На своята страница в „Туитър“ генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства Северна Македония с пълноправното ѝ членство.

„Пътят беше дълъг, но усилията дадоха резултат… Радваме се, че 30-тата държава-членка на Алианса е с нас“, написа той.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви в петък, че в Държавния департамент са депозирани ратификационните документи за членство в НАТО, с което Северна Македония става 30-тият съюзник на алианса.

„Влизането на Северна Македония в НАТО е резултат от усилията, които прави години наред правителството и народа на Северна Македония“, обяви той и изрази надежда, че членството в НАТО ще доведе до интеграция, демократични реформи, сигурност и стабилност в целия регион.

„Това е исторически момент, който принадлежи на всички граждани и на плеядата политици и визионери, които в продължение на три десетилетия работиха за осъществяването на идеята за по-сигурна и просперираща родина“, заяви министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров.

Церемонията по издигането на знамето на Македония пред щаб-квартирата в Брюксел ще се състои на 30 март в присъствието на Столтенберг, председателят на Военния комитет на НАТО и ръководителят на делегацията на Северна Македония в НАТО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!