Володимир Зеленски

Обобщаваме на по-важното за войната в Украйна през изминалото денонощие.

Интензивен обстрел на Северодонецк

Длъжностни лица в Източна Украйна твърдят, че руският обстрел на Северодонецк е бил толкова интензивен, че не е било възможно да се оценят жертвите и щетите, докато Москва се приближава към най-големия град, който все още се държи от Украйна в Донбас. Смята се, че сраженията се водят по улиците и че „цялата критична инфраструктура“ на града е разрушена, според президента Володимир Зеленски. Украинските власти описват условията в Северодонецк като напомнящи тези в Мариупол.

„Освобождаване“ на Донбас

– „Освобождаването“ на украинския регион Донбас е „безусловен приоритет“ за Москва, докато другите украински територии трябва сами да решат бъдещето си, заяви руският външен министър Сергей Лавров, според съобщение на руското външно министерство.

Зеленски посети Харков

Зеленски посети войските в Харков и обиколи втория по големина град в страната, за да види щетите, нанесени от руските сили, в първата официална поява на украинския президент извън района на Киев от началото на войната.

„Харков понесе ужасни удари от окупаторите. Една трета от Харковска област все още е под окупация“, каза той.

По данни на местните власти повече от 2000 жилищни блока са били напълно или частично разрушени от руския обстрел в региона. Около 31 % от територията на Харковска област е окупирана от руските сили, а 5 % са освободени от украинските защитници, заяви началникът на Харковската областна военна администрация.

„Все още не сме в състояние да инспектираме изцяло някои от освободените селища, да проведем пълноценно разминиране и да започнем възстановяването на критичната инфраструктура, тъй като обстрелът продължава. Където можем да го направим дистанционно, го правим“, заяви Олег Синегубов, според съобщение от канцеларията на президента.

Зеленски заяви, че е уволнил ръководителя на държавната служба за сигурност в Харков, защото не е работил за защитата на града, и добави, че сега са включени „служители на правоохранителните органи“.

„Дойдох, разбрах и уволних ръководителя на Службата за сигурност на Украйна от [Харковска] област за това, че не работи за защитата на града от първите дни на пълномащабната война, а е мислел само за себе си“, заяви президентът в ежедневното си национално обръщение. „От какви подбуди? Служителите на правоохранителните органи ще го установят“.

ЕС не постигна съгласие за ембаргото на руския петрол

Европейският съюз не успя да постигне съгласие за ембарго върху руския петрол по време на преговорите в неделя, докато обсъждаше дали да я смекчи, за да успокои унгарския лидер Виктор Орбан, който блокира последните европейски санкции. Дипломатите обаче заявиха, че все пак ще се опитат да постигнат напредък преди срещата на върха днес и утре за доставките по тръбопроводи за държавите от Централна Европа, които нямат излаз на море. Зеленски ще говори чрез видеовръзка с лидерите на ЕС в Брюксел днес.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек изрази опасения, че единството на Европейския съюз по отношение на новите санкции срещу Русия „започва да се руши“.

„След нападението на Русия над Украйна видяхме какво може да се случи, когато Европа е единна. С оглед на утрешната среща на върха да се надяваме, че това ще продължи така“, каза той на пресконференция в неделя. „Но единството вече започва да се разпада“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук