Кирил Петков
На снимката: Кирил Петков

Министър-председателят Кирил Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 30 и 31 май в Брюксел. Европейските лидери ще обсъдят ситуацията в Украйна и темите сигурност и отбрана, енергетика и продоволствена сигурност, съобщиха от правителствения пресцентър.

Това е знаково присъствие, защото може да се окаже първото посещение на Кирил Петков, като част от групата на европейските либерали. Българският премиер е поканен да се присъедини към групата “Обнови Европа” от френският президент Еманюел Макрон. В същата тази група, България е представена от ДПС, но етническата партия няма особено влияние в нея.

Припомняме, че в последните десетина години българските управляващи гравитираха около ЕНП и немската група в европейския парламент. При членство на „Продължаваме промяната“ при европейските либерали обаче, за България настъпва нова политическа ситуация на европейския терен – управляващата партия отива в групата, в която са Франция и Холандия, а тази група в момента е много влиятелна. Интересно е да видим, какви ще са резултатите за нашата страна.

Държавните и правителствени ръководители ще дискутират актуалните развития, свързани с руската военна агресия в Украйна и продължаващите действия на ЕС в подкрепа на украинската страна. Предвижда се видеоконферентна връзка с украинския президент Владимир Зеленски.

Темата за сигурността и отбраната ще бъде обсъдена в контекста на последващите действия след Срещата на върха във Версай и Европейския съвет през март 2022 г. Акцент ще бъде поставен върху начините за повишаване на устойчивостта и отбранителния капацитет чрез инвестиции.

По темата енергетика, лидерите ще обсъдят представения от Европейската комисия план REPoweEU, целящ ЕС да стане във възможно най-кратък срок независим от руски изкопаеми горива чрез повишаване нивото на амбиция по отношение на възобновяемите енергийни източници, енергийната ефективност и диверсифициране на газовите доставки. По отношение на продоволствената сигурност, фокусът е върху необходимостта от смекчаване на ефектите от украинската криза върху глобалната продоволствена сигурност и предприетите от Европейската комисия до момента действия.

За българското правителство от приоритетно значение е осигуряването на енергийната сигурност чрез реална диверсификация на източниците и маршрутите на доставки. Нарастващата геополитическа несигурност поради ситуацията в Украйна оказва осезаемо въздействие върху енергийния сектор, наред с кризата с енергийните цени и преустановяването на доставките на газ за България от Газпром експорт. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук