Поради „спадът в глобалното търсене на автомобили, причинен от коронакризата“, „Фолксваген“ вече не желае да изгради планираното предприятие в Турция, съобщават Heise online и Automobilwoche, позовавайки се на източници от германския автомобилен производител. Концернът отменя плановете си за изграждане на нов завод в Турция и това влиза в сила незабавно. Ако решението се потвърди официално, това ще е голям неуспех за турския президент Ердоган, който много се надяваше чрез този инвестиция да разсее съмненията в курса на икономическата си политика.

„Предпоставката е спадът в глобалното търсене на автомобили, причинено от коронакризата“, са заявили от компанията в сряда (1 юли 2020 г.) във Волфсбург.

Отлагането

Проектът за фабриката в Маниса край Измир беше много добър и инвестицията бе почти готова, но „Фолксваген“ отложи решението за нов завод близо до Измир в средата на октомври 2019 г. заради сериозно критикуваната в международен план военна офанзива на Турция в Северна Сирия.

Компанията е искала да премести производството на Passat и Skoda Superb, които преди това са били произвеждани в Емден, на друго място. Първоначално Румъния и България също се надяваха на евентуален нов завод на „Фолксваген“.

Плановете

В началото на октомври 2019 г. фирмата дори основа турска филиал. Компанията е вписана в търговския регистър и има капиталов еквивалент на приблизително 164 милиона долара. Фабриката в Западна Турция трябваше да създаде 4 000 работни места, като „Фолксваген“ искаше да инвестира около един милиард евро в изграждането на следващото поколение модели от среден клас VW Passat и Škoda Superb.

Засега от концерна все още няма официален коментар на информацията от германските издания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук