Иван Иванов, КЕВР
На снимката: Иван Иванов, председател на КЕВР

Токът за битовите клиенти поскъпва средно с 2,79%. Това е по-малко от годишната инфлация, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

„Цените, които са крайни цени на електрическата енергия за битовите клиенти, се променят: средното изменение на цената на електрическата енергия за периода от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г. нараства с 2,79 %, като за ЧЕЗ изменението е с 2,72 %, за EVN – 4,12 % и за ЕнергоПро с 1,05 %.“

Относно парното, той беше категоричен – българските граждани ще плащат по-малко през следващия отоплителен сезон, отколкото през предишния.

„Намалението за страната е средно 12,69%”, заяви Иванов. „Твърденията за повишаване преследват политически цели”, коментира Иван Иванов.

Природният газ става 19,10 лева за мегават час. Намалението е с 6,05%, обясни председателят на КЕВР.

Топлинна енергия

През новия отоплителен сезон българските граждани ще плащат по-малко за топлоенергия, твърдения в обратната посока преследват нечистоплътни политически цели, каза още Иван Иванов.

„Намалението на цената на топлинната енергия средно за страната е 12,69 %. Ако се отчете, че междувременно поради анекса, който беше сключен към договора между „Газпром“ и „Булгаргаз“, се изискваше и беше изпълнено възстановяване на надвзети суми на българските потребители на топлинна енергия, което е взето като решение, но ще се реализира при фактурата за изравнителните сметки, и това намаление беше направено междувременно, тогава между така намалелите цени на топлинната енергия след тази корекция и сега взетото решение, отново имаме намаление с 4,54 %“, уточни той.

Доц. Иванов отбеляза, че на 1 юли 2019 година цената, която е била определена от КЕВР за Топлофикация „София“ е била 95,64 лв. за MWh, а тази за следващия отоплителен сезон е 82,09 лв.

КЕВР е определила и цената на природния газ за месец юли. Тя ще е 19 лева и 10 ст. за MWh, което е намаление с 6,05 % спрямо цената за юни 2020 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!