Газпром

Ръководителят на енергийната компания PGNiG Йежи Квечински потвърди получаването на средства, преведени от „Газпром експорт“ с решение на Стокхолмския арбитраж в компенсация за надплащането за газ, доставен по газопровода „Ямал-Европа“, съобщи ТАСС.

„С удоволствие съобщавам, че получих потвърждение за получаването на средства от „Газпром“ в нашата сметка“, написа той в Twitter.

Предоговарянето

PGNiG поиска да преразгледа цената на доставките от 1 ноември 2014 г. Размерът на обезщетението възлиза на 1,5 млрд. долара. В същото време ПАО „Газпром“ и ООО „Газпром Експорт“ продължават да обжалват това решение на арбитражния съд по установения начин. Прехвърлянето на средства не води до вреди върху позицията на ПАО „Газпром“ и ООО „Газпром Експорт“ по време на обжалването, отбеляза компанията във вторник.

Арбитражният съд в Стокхолм се произнесе в края на март. Договорът между „Газпром“ и PGNiG за доставка на 9,8 милиарда кубически метра. м газ годишно е сключен през 1996 г. и е валиден до 2022 г. Както е посочено в PGNiG, формулата на цените за газ, доставен от „Газпром“, е променена към „по-пазарна“. Страните подписаха съответния анекс към договора през юни тази година.

Обжалване

В края на май „Газпром“ подаде жалба срещу решението на Стокхолмския арбитраж пред съд в окръг Свеа (Швеция), припомни ТАСС.

Полша многократно е заявявала, че няма да удължава дългосрочния договор с „Газпром“ след 2022 година. Алтернатива на руския газ във Варшава е втечнен природен газ от Съединените щати и Катар, както и доставките през изграждащия се газопровод „Балтийска тръба“, който трябва да свърже Полша с норвежкия шелф през Дания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук