Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ
На снимката: Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви пред журналисти в парламена, че от движението са отговорна партия и ще подкрепят мандата на ГЕРБ.

„Полагаме усилия да има изход от политическата криза в България, защото без изход от политическата криза няма как да решаваме проблемите на хората и на държавата, а има множество кризи в страната“, каза председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ.

На въпрос дали ще подкрепят първия мандат, Карадайъ отговори с „да“ и добави, че се отнасят много сериозно към тази тема. Дори вчера ви казах и за експертите, посочи той. Попитан дали имат имена, той каза, че все още не.

Карадайъ отбеляза, че законите, свързани с правосъдната система, вчера са били разгледани в правна комисия, докладът е готов и на председателски съвет са решили да предложат на Народното събрание да ги включат като точки в дневния ред и да се занимават с тях.

Вчера стана ясно, че партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, не само че няма да чегъртат повече ГЕРБ, а напротив – ще подкрепят мандата им за съставяне на правителство, което е експертно.

По този начин трите формации заедно събират общо 116 депутата, при необходими 121 за да се приеме правителство с министър-председател Мария Габриел. Останалите пет гласа могат да бъдат добавени от други парламентарни групи чрез различни начини на убеждаване или чрез игри с кворума. Явно правителство на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, за което в ДЕБАТИ.БГ няколко пъти сме писали, през следващата седмица се очертава като напълно възможно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук