Навални, контейнер
Парамедици от Бундесвера транспортират контейнера с Алексей Навални пред болница "Шарите"

Берлинската болница „Шарите“, в която се намира на лечения руския опозиционер Алексей Навални, отказа да коментира „предположения и спекулации“. Това заяви за РИА „Новости“ говорителят на клиниката във връзка с появила се в германското издание „Шпигел“ статия за „българска следа“ в отравянето на блогъра.

В нея се твърди, че разследващите случая с отравянето на Навални са направили паралел със сходен случай преди години в България – опита за отравянето на оръжейния предприемач Емилиян Гебрев. И тогава е имало съмнения, че акцията е била поръчана от Русия, а веществото, с което е отровен Навални, е сходно с това, използвано срещу Гебрев.

Публикацията е във връзка със съвместно разследване на „Шпигел“ и „Bellingcat“.

„Ще информираме обществеността, когато се появят нови сведения. Молим да се отнесете с разбиране към факта, че не коментираме предположения и спекулации“, заяви говорителята на „Шарите“ Мануела Цингл.

На 20 август руският опозиционер Алексей Навални беше хоспитализиран в болница в Омск, а лекарите обявиха, че става въпрос за нарушена обмяна на веществата, довела до рязко понижаване на кръвната захар, като причината за това е неясна.

По-късно Навални беше прехвърлен в берлинската клиника „Шарите“, откъдето обявиха, че мъжът е бил отровен с вещество от групата на холинестеразните блокери, като конкретното вещество все още не е известно. Руските лекари продължават да се несъгласни с тезата за отравяне и затова в Русия ще започне разследване на хоспитализацията на Навални в Омск.

Инхибитори на холинестеразата са вещества, които блокират централната и периферната нервна система. Има обратими и необратими холинестеразни блокери, като вторите се използват в инсектициди и бойни отровни нервнопаралитични вещества като зарин и зоман.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!