Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се обади по телефона в петък на руския президент Владимир Путин и искане опозиционния политик Алексей Навални да бъде освободен и да се започне разследване на отравянето, съобщава „Ройтерс“.

„В днешния ми разговор с президента Путин отново заявих, че ЕС е обединен в своето осъждане на задържането на Алексей Навални и призовава за незабавното му освобождаване“, коментира Мишел, който председателства срещите на върха на ЕС.

„Русия трябва спешно да пристъпи към пълно и прозрачно разследване на атентата срещу него“, допълва той

„Председателят на Европейския съвет информира президента Путин за дълбоката загриженост в ЕС и държавите-членки във връзка с последните събития“, заяви кабинетът на Мишел в официално изявление на ЕС.

44-годишният руски опозиционер бе задържан на летище „Шереметиево“ в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца след предполагаемо отрояне с новичок, за което Москва отрича.

Кремъл заяви, че националните протести, планирани за събота, призоваващи за освобождаването на Навални, са незаконни и се насърчават от хора, които са определени като провокатори. В София също се планира подобно събитие.

Очаква се външните министри на ЕС да обсъдят повече икономически санкции срещу руски лица в понеделник в Брюксел.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!