Реджеп Ердоган, Турция
на снимката: президентът на Турция Реджеп Ердоган

Френското сатирично издание „Шарли Ебдо“ публикува на корицата си днес турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Той е изобразен седнал на  стол, като повдига полата на забрадена жена и разкрива задните ѝ части. Карикатурата е озаглавена: „Ердоган – той е много забавен насаме“.

Последва незабавна реакция на Турция.

Анкара осъжда публикуването на карикатури на турския лидер Ердоган във френското списание „Шалби Ебдо” и ги счита за плодове на „анти-мюсюлманската програма“ на френския президент Еманюел Макрон, заяви Фахретин Алтун, ръководител на отдела за комуникация на турската президентска администрация. Той отбеляза, че „расистките, ксенофобските, ислямофобските и антисемитските подбуди няма да могат да провокират Турция да отмъсти“.

„Този вид безотговорна и безсмислена атака срещу нашата култура само ще породи расизъм и дискриминация. Призоваваме всички здравомислещи европейски приятели да се борят с този вид примитивен културен расизъм, интелектуален стерилитет и нецивилизовани дискусии“, добави Алтън

Турският президент беше сред най-активните участници във вълната от гняв, която се надигна сред мюсюлманските страни, след като „Шарли ебдо“ реши да публикува повторно карикатури на пророка Мохамед, които разгневиха мюсюлманите преди десет години. Изображенията на Мохамед са забранени от исляма, а начинът, по който той беше изобразен от френското издание, беше възприет като особено провокативен.

Ердоган обвини френския президент Еманюел Макрон, че насърчава ислямофобията, като позволява публикуването на карикатурите на Мохамед. От своя страна Макрон защити свободата на словото наскоро на погребението на учителя Самюел Пати, който беше обезглавен от екстремист, след като показа някои от карикатурите в „Шарли ебдо“ пред учениците си по време на урок за свободата на словото.

В рамките на размяната на реплики турският президент изрази съмнения в психичното здраве на Макрон, а в отговор Франция извика посланика си в Анкара за консултации. Ердоган също така призова за бойкот на френските стоки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!