Пламен Георгиев
на снимката: Пламен Георгиев

Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев се появи с охрана от НСО на конференция в хотел „Шератон“ на тема: „Етика в публичната администрация“. Той обясни присъствието на гард с това, че получил заплаха, която други институции сметнали за достатъчно сериозна.

„Получих заплаха, която от други органи беше оценена като сериозна и заради която имам охрана от НСО. След тази заплаха започнаха и медийните атаки срещу мен, което беше напълно очаквано“, каза Георгиев.

Под медийни атаки той има предвид журналистическите разкрития за това, че декларираното от него имущество се разминава с реално притежаваното.

По данни на „Капитал“ Георгиев не е разполагал с доказани средства, за да купи апартамента си на три нива, намираш се срещу сградата на външно министерство в София. Според статията анализът на официално показаните приходи, разходи и инвестиции на семейството показва, че то влиза в 2017 г. с отрицателен паричен поток. И въпреки че покупката на апартамента е частично финансирана с ипотекирането му пред Първа инвестиционна банка и продажба на имот в „Люлин“, за да „се вържат“ изчисленията, се губи сума между 180 и над 650 хил. лв., в зависимост от това дали сделките са правени на данъчна оценка или на пазарна цена.

Необясним според термините на КПКОНПИ е произходът на тези средства – има несъответствие между приходите и разходите на семейството с възможен порядък от близо половин милион лева, отбелязва изданието.

Въпреки това днес Георгиев отказа да отговори на зададените му от журналистите въпроси, заявявайки само:

„Повтарям, компроматна атака и съвсем очевидно е кой я прави. Това са олигарси, които имат 198 млн. причини да водят тази компроматна война срещу комисията, от която те са проверявани. Има хора, които на 21-2 години в едни смутни времена са придобили първия си милион незаконно. Затова аз няма да се обяснявам пред тях. Нека тези с незаконните средства се обясняват, не аз“, каза Георгиев, визирайки стартиралите разследвание срещу собственика на „Капитал“ Иво Прокопиев.

Относно стартиралите проверки на останалите замесени в имотния скандал, който доведе и до серия от оставки, Георгиев обясни, че е установен нотариусът, при който са изповядани сделките. За всички той е един и същ. Дали това има връзка със случаите, предстои да бъде установено.

„По проверката установихме и действия на министри и заместник-министри, които също са давали, в хода на техните служебни задължения, становища, които вече сме приобщили. Ще бъдат викани министри и заместник-министри да дават обяснения“, коментира още Пламен Георгиев, но отказа да назове конкретни имена.

Запитан за проверката на КОНПИ по съответствието на доходите на Цветан Цветанов през 2015 г. и разминаването в тях, за която писа „Биволъ“, той каза, че засега не коментира материали, качени на сайтове и неподписани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!