Начало На фокус Анкара обвини „злонамерени кръгове“ в опит да накърнят българо-турските отношения

Анкара обвини „злонамерени кръгове“ в опит да накърнят българо-турските отношения

говорителят на турското външно министерство Хами Аксой
на снимката: говорителят на турското външно министерство Хами Аксой

В свое изявление говорителят на турското външно министерство Хами Аксой разкритикува някои „злонамерени кръгове“, като подчерта, че те се опитват да накърнят отношенията между Турция и България.

На приятелството ни не може да бъде навредено с подобни игри. Смятаме, че злонамерени кръгове се опитват чрез публикации в българските медии да наранят турско-българското приятелство, каза Аксой  във връзка с изявления, които по думите му се приписват на турския външен министър по повод закона за вероизповеданията в България, съобщи информационната агенция Ихляс хабер ажансъ.

Преди дни в изказване на предизборен митинг турският външен министър Мевлют Чавушоглу е заявил, че Анкара се е намесила при поправките на Закона за вероизповеданията в България.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева определи думите на Чавушоглу като „крайно неприемливи“ и го призова да се въздържа да прави подобни изказвания.

Говорителят на турското МВнР обаче подчерта, че Турция поддържа много близки и добри отношения с България и уточни:

„Сънародниците в България внасят специално допълнително значение на отношенията ни с България. Турция и България като две съседни, приятелски и съюзнически страни полагат грижи за ненамеса във вътрешните си работи. В същото време външните министри на двете страни осъществяват конструктивен и дружески диалог помежду си, провеждат консултации по много въпроси и това е напълно естествено. В този контекст наскоро нашият министър е споменал за разговор, който е провел преди време с българския външен министър във връзка с промените в приетия от българския парламент Закон за вероизповеданията и международните норми в това отношение, но думите му са били погрешно преведени и са изкоментирани по различен начин и изопачени в българските медии. Някои злонамерени среди се опитват по този начин да навредят на турско-българското приятелство“.

Хами Аксой подчертава, че приятелството между Турция и България е поставено върху здрави основи и не може да му бъде навредено с подобни игри.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук