На снимката: шейх ал-Мактум /снимка: gulfnews.com/

Владетелят на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум е разпоредил отвличането на две от дъщерите си и е организирал кампания за сплашване на бившата си съпруга, постанови британски съд.

Съдия Андрю Макфарлейн заяви, че приема за доказателство поредица от твърдения на бившата съпруга на шейха, принцеса Хая бин Ал Хусейн, 45-годишна, полусестра на йорданския крал Абдула. Те са дадени по време на битка за попечителство над двете им деца пред Върховния съд в Лондон. В тях се твърди, че той е уредил дъщеря му Шамса, когато е била на 18 години, да бъде отвлечена от улиците на Кеймбридж в централна Англия през 2000 г. и да бъде качена на полет за Дубай, където да остане в плен. Той също така организирал по-малката сестра на Шамса, Латифа, да бъде отвлечена от лодка в международни води край Индия от индийските сили през 2018 г. и да бъде върната в емирството.

В решенията, публикувани в четвъртък, Макфарлейн, председател на отдела за семейни съдилища в Англия и Уелс, също се позовава на твърденията, че шейхът е подложил Хая на сплашване, като я е накарал да се страхува за живота си.

Принцеса Хая, която води битка със съпруга си шейх Мохамед в съда в САЩ, е третата принцеса, която през последните години се опитва да избяга от емирството в Персийския залив. Хая се скри от съпруга си в Дубай заедно с децата си и поиска убежище в САЩ през юли.

70-годишният шейх Мохамед, който също е вицепрезидент и премиер на Обединените арабски емирства (ОАЕ), има три жени, други „неофициални“, и повече от 20 деца от различни съпруги.

След множеството опити за бягство на разбунтувани принцеси, правозащитни групи обвиниха ОАЕ в нарушаване правата на жените. Случаите подкопаха усилията на шейх Мохамед да представи Дубай като съвременен модел на Близкия изток.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!