шойгу
Сергей Шойгу

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу (когото в Украйна не без основание наричат „министър на нападението“) окичи с държавни медали екипажите на изтребителите Су-27, които заляха с керосин и свалиха в Черно море разузнавателния американски дрон MQ-9 „Рийпър“. Министерството официално съобщи за наградата.

Длъжни сме да припомним, че и до днес актуалната версия на руснаците за случая е: дронът не е свален, а двата изтребителя Су-27 са се приближили до него „с цел идентификация“. После внезапно „Рийпърът“ загубил контрол и сам паднал в морето.

В съобщението за награждаването е нагодено засукано изречение, според което героичните пилоти са предотвратили нарушение от американски безпилотен летателен апарат на границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство, установен с цел провеждане на Специална военна операция“.

Неоспоримият факт, че свалянето на дрона (посредством удари с тонове гориво) се случи над международни води не се връзва с тази версия, но това очевидно не притеснява руското Министерство на отбраната.

Да напомним и визуално как двата Су-27 се „приближават“ към „Рийпъра“:

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук