Мария Захарова
Мария Захарова поучава българския народ.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова счете за нужно да се намеси в местната разправия около паметника на Съветската армия в София. За целта тя излезе със специален поучителен коментар, надлежно преведен и разпространен от посолството на РФ в София.

„Известно е, че тази дива инициатива идва от евроатлантистите, контролиращи столичния представителен орган“, отбелязва г-жа Захарова. Под „дива инициатива“ тя очевидно има предвид решението на Столична община да поиска от областния управител да махне нещото, по-известно като МОЧА, от центъра на европейска София.

„Очевидна е нейната връзка (на „дивата инициатива“, б.р.) с (…) желанието на отделни групи, претендиращи за власт, да демонстрират способността си внимателно да улавят и незабавно да изпълняват очакванията на западните си партньори, които оказват съществено влияние върху вътрешнополитическите процеси в страната. Сега в политическа „разменна монета“ се превръщат паметниците на тези, които освобождаваха България“, анализира Мария Захарова.

Говорителката на Сергей Лавров иронизира и премиера Гълъб Донев, от когото реално зависи премахването на паметника и който всъщност вече се изсули от отговорност, като остави демонтажа на следващата власт. Захарова не споменава дори името му, а го нарича „ръководителят на настоящото техническо правителство“. У него не се наблюдавала „политическа воля да каже „далеч ръцете“ от паметниците на онези, които направиха възможен живота на сегашните поколения“, тихо му се кара госпожата. Защото „Не става дума дали този живот е комфортен, заможен, благополучен (…). Става дума за самото съществуване на поколенията“, натъртва тя.

Според нея истината е в „това как обикновените българи са застанали на жива верига, за да опазят паметника, превърнат от местните политици в поредна мишена за богохулни издевателства“.

„Този патриотичен порив на гражданите на България (не проруски, а патриотичен по отношение на самата България) ясно показва, че въпреки бясната антируска пропаганда хората не могат да останат безразлични на фона на надигналия глава неонацизъм в Украйна, помнят и почитат подвига на руския войник, донесъл свобода, мир и справедливост“, продължава с московските опорни точки говорителката, забравила навярно, че „денацификацията“ на Украйна вече не актуална дори в Кремъл, пропандистите вече говорят за „десатанизация“.

„Да, това е събирателен образ – набира емоция Мария Захарова. – Но когато казваме „руски войник“, „Червена армия“, „народен подвиг“, ние наистина имаме предвид подвига на съветския народ – многонационален, многоконфесионален (многорелигиозен, б.р.), който не се дели отвътре и не определя никого отвън на правилни и грешни, на представители на една или друга религия или вероизповедание, на хора с определен цвят и тен на кожата. Не, те просто знаеха, че имат свои хора, които трябва да бъдат защитени. Че има лишени, унизени, подложени на нечовешки мъчения, осъдени на унищожение. И има враг, който направи живота на човечеството в средата на ХХ век непоносим. И с него трябва да се бори. Необходимо е да се направи така, че всички, чийто живот е в опасност, да оцелеят“, поучава тя очевидно недоразвитото според нея българско общество, желаещо да махне паметник на окупатор от центъра на столицата си.

В края на изложението си гласът на Лавров не забравя похвали задунайските фенове на Путин и МОЧА: „Благодарни сме на гражданите на България, които защитиха паметника. Виждаме в това отдаденост на традицията, тесни връзки между народите на нашите страни.“

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук