Нелепо да се търси допълнително разхлабване на мерките. До три седмици можем да очакваме нов пик на коронавируса у нас. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски по време на традиционния седмичен брифинг. Той призова да се затегнат редиците и да се подготвим за това, което ни очаква.

Мутафчийски подчерта, че смъртността не е достигнала никакво плато, а само е спаднала до най-ниската си стойност 7,9 на 100 000 и се отново  се качва.

„Това, че са разрешени фитнесите, не значи, че те са безопасни – те са най-опасни. Това каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„Само за понеделник сме приели 13 души за един ден във ВМА, толкова болни сме приемали преди това за една седмица. Възникна тревога. Цифрите доказват, че има събуждане на коронавируса в столицата, а в Кюстендил и някои други области е категорично“, съобщи Мутафчийски.

 

Резултатите до тук не ни дават право да проявим доза лекомислие, защото постигнатото е много крехко. Европа отново е в патова ситуация и се готви за трета вълна, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Не искам да бъдем лекомислени, а готови, ако тази трета вълна изобщо дойде у нас със силата, с която е в Европа. Виждате какво се случва в Португалия. Ситуацията е толкова тежка, че Германия изпрати помощ. Там вече има 14 хиляди жертви на коронавируса. Призовавам българските граждани към разум и спокойствие. Да бъдат спокойни, че всички ние мислим и осъзнаваме отговорността, която сме поели. Има известно раздвижване в столицата – следим всяко едно число, всяка една тенденция и сме готови да предприемем необходимите действия, ако това се наложи“, каза Ангелов.

52 години е средната възраст на новодиагностицираните у нас, отчете министърът. 24 лица са под 19-годишна възраст. Заетостта на болничните легла на национална база е 32% за неосложнени пациенти, и 38% интензивни легла. Силистра, София област и Шумен са областите с най-много заети легла.

5981 души са излекувани за 4 дни от началото на седмицата. Запазваме тенденцията за два пъти по-голямо число на излекуваните спрямо новозаразените случаи, каза още Ангелов

90 на 100 хиляди е заболеваемостта към днешна дата като България е на 26 място в Европейския съюз и на шесто място на Балканите. По смъртност сме на 13 място в Европейския съюз, отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„8 области, включително София-град, се върнаха в червената зона. България продължава да бъде сред страните в светлата зона, но тенденцията се обърна и ще имаме постепенно покачване на болестта през февруари“, каза държавният здравен инспектор.

Попитан на какво се дължи покачването в осемте области, които се върнаха в червената зона, Ангел Кунчев каза, че трудно може да се даде някаква обща тенденция. Той обаче призна, че една от причините за третата вълна е разпространението на английския вариант.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук