САЩ маски коронавирус

След бърз спад в продължение на два месеца, кривата на инфекциите от COVID-19 в САЩ се изравни от средата на юни благодарение на локализирани пикове в недостатъчно ваксинираните региони на страната, показват данни в понеделник, предаде АФП.

Това се случва, тъй като силно заразният вариант Делта продължава да набира сила, като сега на него се дължат 35,6% от новите случаи през последните две седмици, твърди платформата covSpectrum.

Властите заявиха, че Делта скоро ще се превърне в доминиращ щам в страната.

Средната стойност за период от седем дни на новите ежедневни случаи се движи около 11 500 от 16 юни, сочат Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), или около 3,5 на 100 000 души.

В цялата страна се появи ясно разделение, като случаите бързо нарастват в общностите, които имат ниски нива на ваксинация. Например град Спрингфийлд в средния западен щат Мисури преживява взрив от 36,8 нови случая на 100 000 и има само 35 процента от населението си, ваксинирани с една или повече дози, показва справка, поддържана от Covid ActNow.

От друга страна, Бърлингтън в североизточния щат Върмонт наблюдава едва 0,9 нови случая на 100 000 и има 71 процента от населението си, ваксинирани с една или повече дози.

В национален мащаб 54 процента от 332 милиона души в САЩ са получили една или повече дози, докато 46,1 процента са с по две дози според CDC.

Националният стремеж към имунизация достигна своя връх в средата на април, но оттогава намалява, като колебливостта към ваксините е много по-висока в щатите, които клонят към републиканците, отколкото тези, които гласуват предимно за демократи.

Случаите спаднаха рязко в цялата страна от средата на април до началото на юни, период, който съвпадна с пролетното време и засилената социализация на открито.

Летните жеги обаче доведоха повече хора на закрито, където предимно въздушно-дихателните заболявания се разпространяват най-вече. Климатикът допринася, като изсушава въздуха и прави по-благоприятни условията вирусът да остане жизнеспособен.

Всичко това крие опасност за неваксинирани хора, които са по-изложени от всякога на фона на силно заразния вариант Делта.

Според проучване от Великобритания, ваксината Pfizer/BioNTech е била 88 процента ефективна за защита срещу симптоматично заболяване от Делта, но само 33 процента след една доза.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!