Атанас Мангъров
на снимката: доц. Атанас Мангъров
Доц. д-р. Атанас Мангъров е началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров” ЕАД – София. Доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина. Доц. Мангъров завършва ВМИ „И.П.Павлов” – Пловдив през 1982 г. Специалист по инфекциозни болести от 1988 г. и специалист по детски болести от 1993 г. Научните интереси на доц. Мангъров са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тема доц. Мангъров защитава дисертация през 1991 година.

Възобновяват полетите между Русия и България от днес. Крие ли това опасност за нова вълна на коронавируса?

Мисля, че не, защото тези, които са карали китайския вариант не карат британския и съответно тези, които са карали някой от тези два няма да карат и Делта варианта. За тези, които са ваксинирани се твърди, че също няма да се разболеят от новия индийски вариант само че това не е много сигурно, защото в страната, в която има най-висок процент ваксинации – Израел, виждаме, че се наблюдават нови случаи на този вариант.

Ние си питаме дали да се допускат руски туристи в нашата страна, същевремнно същото правят и Франция, и Германия, които се опитват да ограничат британските туристи, под предлог че във Великобритания макар че е сред държавите с най-много поставени ваксини, се наблюдава покачване на хората, заразени с индийския вариант. Това обаче са политически решения, които ще имат сериозни икономически последици, без да е налично особено медицинско значение.

Какво трябва да искаме, за да подсигурим доброто развитие на епидемичната обстановка у нас? Трябва ли нещо специално предвид факта, че една голяма част от новите случаи е от индийския вариант?

Ситуацията, такава, каквато е в нашата страна, се дължи най-вероятно на това, че значителна част от хората са изкарали някой от вариантите на вируса по естествен път. Една също немалка част от населението – около 800 хиляди души са ваксинирани с пълен курс на имунизация. Тоест тези, които не са карали вируса и съответно не са ваксинирани, биха могли да се разболеят само че за да сме в това положение, в което сме в момента, очевидно е, че те са много малко.

Всъщност това, което се прави в момента е опит да се върнем към състоянието от март-април 2020 година. Тогава пак се опитвахме с тези невъзможни мерки – затваряне на граници, на градове, на области, на паркове да ограничим нещо, което по този начин не може да се ограничи. Виждате, че в Австралия, където се хвалеха, че са ликвидирали коронавируса, в момента имат нови случаи на коронавирус и то от индийския вариант. Тоест докато този вариант не мине по един или друг начин – по естествен или по изкуствен през поне 70/100 от населението в която и да е страна и през целия свят изобщо, той ще продължи да създава проблеми и по колклото по-естествен начин се държим, толкова по-добре ще бъде за нас.

Рискуваме ли прекалено според Вас ако изберем туристите пред опасността за увеличаване на случаите на коронавирус?

Делта вариантът е в нашата страна най-малко от април месец тази година, като ние не сме го открили просто защото не сме го търсили. Виждате, че този случай на положителния за този вариант човек беше съобщен близо месец и половина по-късно, след като е била взета пробата. През това време той се е разпространявал, както всички други варианти и ако той действително е на 60% по-заразен от другите просто би трябвало вече да откриваме нови случаи. Ако няма достатъчно хора, които да са преболедували и хора, които да са ваксинирани, можем да очакваме някакво завишаване на броя на случаите, но в никакъв случай няма да се случи това, което се случи тогава, когато населението имунен отговор срещу който и да е от вариантите на COVID-19.

Ако се затворим, пак ще се гръмнем така, както го направихме миналата година и явно някои хора много се изкушават да го направят и сега. Просто невъзможно е да се борим с един такъв респираторен вирус, вирус, който се разпространява по всички възможни начини с такова затваряне на границите, с маски и др. Това са утопии. Някой много хубаво беше казал, че всички тези мерки, всички тези щабове са като деца, които дирижират филхармоничен оркестър пред телевизора. Нещата се случват и си вървят. Това се отнася не само за нашата, това се отнася и както казахме, за Западна Европа, защото Франция и Германия искат налагане на 14-дневна карантина на всички туристи от Великобритания. Ако ние затворим за руските туристи, би трябвало да затворим и за израелските, въпреки че в момента нашите хотели основно са пълни с израелци, както и за английските и останалите. Просто това не е начинът и резултатите в нашата страна го доказват, защото нито мерките бяха толкова строги, нито ваксинацията е толкова масова и въпреки това ние сме твърдо в зелената зона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!