Гърция ваксинация

Не мислете за това като за нещо лошо, точно това се очаква от една ефективна, но несъвършена ваксина, пишат от „Гардиан”.

Заглавие на „MailOnline” от 13 юни гласи: „Проучване показва, че 29% от 42-ма души, починали след заразяване с новия щам, са били ваксинирани И С ДВЕТЕ ДОЗИ“. На 25 юни тази цифра се е увеличила до 43% (50 от 117), като по-голямата част (60%) са получили поне една доза.

Може да звучи притеснително, че по-голямата част от хората, които са починали от разпространяващия се сега във Великобритания Делта вариант, са били ваксинирани. Означава ли това, че ваксините са неефективни? Всъщност точно това би трябвало да очакваме от една ефективна, но несъвършена ваксина, като същевременно значение оказват и възрастта и начина на пускане на ваксините.

Ако в един хипотетичен свят всеки получи ваксина, която е несъвършена, то въпреки че смъртността би била ниска, всеки починал би бил напълно ваксиниран.

Ваксините не са идеални. Институтът по обществено здраве във Великобритания посочва, че пълен курс на ваксинацията предпазва на 94% срещу постъпване в болница при заразяване с индийския вариант. Така можем да предположим, че има поне 95% защита срещу смърт вследствие на Covid-19.

Но рискът за смърт вследствие на Covid-19 зависи до голяма степен и от възрастта: той намалява наполовина за всяка шест до седем годишна разлика. Това означава, че човек на 80 години, който е напълно ваксиниран, по същество поема същия риск като 50-годишен човек, който е неваксиниран. Това означава, че все пак можем да очакваме да има някакви смъртни случаи.

Докладът на Института по обществено здраве във Великобритания също така показва, че близо една трета от смъртните случаи вследствие на заразяване с варианта Делта са на неваксинирани хора над 50-годишна възраст, което може да е изненадващо, като се има предвид скоростта на ваксинацията; например OpenSAFELY изчислява, че процентът на ваксинираните сред хората на 65-69 години е над 93%. Но в някои райони нивата на ваксинация са по-ниски.

Скоростта на ваксинацията и ефективността са стойности, които са важни за направата на оценка на ваксинационните програми. Затова е по-добре е да се разглеждат анализи на анализатори, а не да се разчита на социалните и други медии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!