Сърбия Косово

Сърбия и Косово ще подпишат всеобхватен договор за нормализиране на отношенията, след като бъдат обсъдени всички теми и се постигне споразумение по тях. Пътят до ЕС и за двете държави минава през диалог с посредничеството на Брюксел, заяви говорителят на Европейския съюз Набила Масрали.

Като посредник Европейският съюз ще си сътрудничи със страните с цел постигане на всеобхватно нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, като в същото време бъдат решени всички отворени въпроси.

Според нея, ЕС очаква от държавите да изпълнят всички постигнати в миналото договорки.

Предстоящият кръг от експертните преговори в рамките на диалога трябва да се състои утре в Брюксел.

Кой и защо заговори за ултиматум към Белград?

Проправителствените сръбски медии пишат по този повод, че „на сръбската делегация в Брюксел ще ѝ бъде поставен писмен ултиматум за договор с Прищина, с който ще се иска фактическо признаване на Косово”.

В тази връзка сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че Белград не е информиран, че на двете делегации ще бъде представен проект на договор. Той подчерта, че ако има такова предложение, президентът Александър Вучич ще отговори в съответствие с държавните и националните интереси.

Според директора на Форума за етнически отношения Душан Янич, в Брюксел няма да бъде представен никакъв ултиматум.

Той заподозря, че става въпрос за интрига, зад която стоят руски интереси и няколко политици от сегашната управляваща коалиция и близкият до тях вестник „Вечерне новости”.

Много съвременни политици, богати хора и криминални елементи в Сърбия и Косово биха загубили, ако регионът е спокоен. Русия също няма интерес от това.

Идеята е привидно да се поддържа Александър Вучич, а в действителност да се поддържа тезата на руснаците, че Вучич разпалва антируски настроения.

„Аз не виждам истерия срещу Русия, а само усилия от руска страна да бъде оставен Дачич в правителството”, смята Янич.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук