кафе
Кафето може и да вреди

Кафето е втората най-ценена течност в света, но изменението на климата може да й повлия фатално, алармират учени.

Изследователи от Кралската ботаническа градина в Лондон са стигнали до извода, че през следващите, 10, 20 или 30 години, около 60 % от видовете кафе ще изчезнат. Това е причината, поради която около кафеените плантации се засаждат дървета, за да стане почвата по-плодородна.

Пред телевизия РТС проф. д-р Педжа Яначкович от институцията посочи, че когато говорим за изменението на климата, със сигурност трябва да кажем, че имаме предвид предимно температура и влажност и всички тези промени се усещат от растенията и животните.

Що се отнася до Централна Европа, ще настъпи сух период, който ще затрудни отглеждането на картофи. За да се запазят определени видове, е необходимо да се запази генофондът и семената на дивите видове от изчезване

Кафето е важно за нас и е ценено най-много след нефта, така че отглеждането на кафе в природата и при строго контролирани условия е много важно. Смята се, че производството на кафе в Южна Америка ще спадне с 20 %, тъй като температурата ще се промени. В Китай се прогнозира намаляване на площите за отглеждане на тази култура. Но климатичните условия ще отворят нови възможности за отглеждането ѝ в други части на света, смята професорът.

На ден се изпиват средно около 2,25 милиарда чаши кафе. От съществуващите 100 вида кафе само три са за консумация от човека: Арабика, Робуста и Иберика.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук