дворец Путин
На снимката: Луксозното имение край Черно море, което Навални твърди, че е на Владимир Путин

Комисарят на германското правителство за международно сътрудничество с Русия Йохан Саатхоф поиска от Москва да изясни обвиненията за корупция, отправени към Владимир Путин. Саатхоф коментира темата в интервю за „Saarbrücker Zeitung”.

„Говорим за разследване на Фондацията за борба с корупцията  за така наречения „дворец на Путин“. Ако обвиненията не са верни, руското правителство може да изясни това на своите граждани, вместо да ги арестува“, каза Саатхоф.

Той остро разкритикува действията на руската полиция.

„Путин винаги е обявявал борбата с корупцията за своя цел. Сега има добра възможност да докаже това конкретно“, добави комисарят на федералното правителство за Русия.

Йохан Саатхоф се изказа в защита на правото на мирни демонстрации в Русия и разкритикува действията на полицията по време на митинга на 23 януари.

В същото време той се противопостави на въвеждането на нови санкции срещу Русия.

„Прекъсването на икономическите отношения не решава проблема“, каза Саатхоф.

Той също така отхвърли исканията за спиране на проекта „Северен поток 2“ заради ареста на Алексей Навални, тъй като тези събития „нямат нищо общо помежду си“.

Разследващият филм на ФБК „Дворец за Путин. Историята на най-големия подкуп“ беше публикуван на 19 януари в YouTube и към днешна дата има почти 85 милиона гледания. Двучасовият филм разказва за двореца, който се изгражда и поддържа за сметка на държавните компании „Роснефт“ и „Транснефт“, начело на които са двама от най-близките приятели на руския президент Владимир Путин – Игор Сечин и Николай Токарев.

Разследващите автори на филма твърдят, че най-скъпото имение в Русия е вид подкуп за главата на руската държава.

Днес темата „Навални“ ще бъде обсъждана от външните министри на страните от Европейския съюз.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!