Познавам се с украинския посланик в България Микола Балтажи. Даже съм се запознавал два пъти, приемам го нормално. Видях Негово превъзходителство в края на 2013 година на едно събиране в японското посолство, дойде да си говори – с покойния вече – президент Желев.
Президентът беше в лошо състояние, жена му беше в болница, оплака ми се и дойде г-н Балтажи да се разговорят. В Украйна ставаха големи промени, както се изразяват българските отцепродавци, хунтата идваше на власт, и посланикът се печеше на много бърз огън.
Между другото, г-н Микола Балтажи е потомък на български преселници и говори хубав български, доста по-хубав от този на някои водещи български политици (и журналисти).
Последният път видях посланика в началото на лятото в Народния театър.
Сега той връчи нота на българското правителство за случката на Шипка, когато няколко отчаяни русофили развяха знамето на т.нар. Донецка народна република на фона на портрета на Путин с надпис „Президентът. Миротворецът“.
Когато опълченците са воювали на върха, Донецката и Луганската република не са съществували. Това откъм история.
Откъм сегашност – е провокация, безродна демонстрация, туряща Путин и Русия пред България. Видях на Шипка и румънското знаме, също и руското – донякъде е нормално, макар да го не приемам.
Но Путин и ДНР е в повече.
Управлявам (според „Фейсбук“) – иначе просто храня една страница, на която си правя путинофилски експерименти.
Та пуснах вчера една кратка дописка. „Газпром“ спира доставките за България. За ремонт, ама кой да чете, заглевието е важно. Луда радост. Около 3000 души достигнати, десетки коментари, споделяния.
ВРЕМЕ БЕШЕ, ДАЖЕ МНОГО НИ ТЪРПЯХА, пише един, а друг… ме е срам да го цитирам.
Харесвам руснаците, имам доста приятели, някои от тях са спали у дома в продължение на последните 40 години. Даже харесвам Русия, макар сегашната да е по-отвратителна от СССР.
Но няма нищо общо.
Русия си е Русия, а тези, дето я харесват повече от България, са си наши. Знам, че е непоправимо.
Но ме боли.
И ми писна вече.
 
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук