климатични изменения

XXI век ще бъде столетието, през което човечеството ще бъде изправено пред най-критичните изпитания, за да направи съществуването си на планетата Земя устойчиво, пише Керем Алкин, за „Дейли Сабах”.

Осигуряването на устойчивост на глобалната екосистема и биоразнообразието, опазването на околната среда, земната почва, температурата на океаните и екологичното равновесие са задължителни приоритети за устойчиво бъдеще. Що се отнася до световната икономика, устойчивото развитие също е част от нея: развитието, основано на глобален производствен цикъл, изцяло базиран на възобновяема енергия и екологични технологии от ново поколение, дава приоритет на философията „нулеви отпадъци“, при която всички отпадъци се използват повторно, без да се замърсява природата.

Когато неуспехът и пренебрегването на устойчивото развитие направят света необитаем поради повишаването на глобалната температура, опустошенията, причинени от сушата и природните бедствия в големи части на света, могат да доведат до най-голямата вълна от бедствия, с която човечеството някога се е сблъсквало на Земята. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова правителствата и бизнеса да поставят устойчивото развитие като приоритет № 1 в програмите си и да направят предложения за развитие на възобновяемата енергия.

Призивът на Гутериш изисква да се даде приоритет на спешните глобални действия в областта на климата и опазването на околната среда. Гутериш, заявявайки, че основният приоритет на ООН е здрава планета, повтори предупреждението си, че Земята вече не е в състояние да отговори на различните изисквания на човечеството. Споменавайки, че промишлеността също е гръбнакът на устойчивостта, Гутериш подчерта, че предприятията трябва да поставят опазването на околната среда в центъра на процесите на вземане на решения. По думите му светът е нашият „единствен дом“. Ето защо човечеството трябва да опазва здравето на атмосферата, богатството и разнообразието на Земята, екосистемите и ограничените ѝ ресурси.

Целият свят трябва да приеме, че „да искаме толкова много от нашата планета е неустойчив начин на живот“. В глобален мащаб цикълът на производство и потребление, който съществува днес, вреди не само на света, но и на хората, които живеят в него. Гутериш изтъкна, че е важно международната общност да подкрепя използването на традиционни знания и методи, за да помогне за опазването на чувствителните екосистеми.

На неотдавнашната среща за околната среда „Стокхолм+50“ отново беше подчертано, че успехът на 17-те цели на ООН за устойчиво развитие (ЦУР) зависи единствено от това доколко е здрава планетата Земя. За тази цел бяха набелязани конкретни предложения за значително ускоряване на разпространението на възобновяемата енергия по света, включително технологиите за това и необходимите суровини да станат достъпни за всички, да се намали бюрокрацията, да се променят субсидиите и да се утроят инвестициите, които дават приоритет на устойчивостта. Повече от 3 милиарда души са засегнати от деградирали екосистеми. Замърсяването причинява около 9 милиона случая на преждевременна смърт всяка година. Повече от 1 милион растителни и животински видове са застрашени от изчезване в рамките на близките десетилетия. Човечеството трябва да разбере, че „единственият начин да продължим напред е да работи в синхрон с природата, а не срещу нея“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук