Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон рискува да изгуби абсолютното си мнозинство в Националното събрание. Изборите го изправят начело на лява коалиция, сочат прогнозите.

Левият и зелен алианс на Жан-Люк Меланшон и „Заедно“ на г-н Макрон получават по 25-26% от гласовете, съобщи френската телевизия.

Президентът е изправен пред битка за спечелване на 289 места, за да запази абсолютното си мнозинство.

Избирателната активност в първия от двата тура беше исторически ниска – 47%. Много избиратели явно бяха решили да се възползват от слънчевото време в цяла Франция.

В рамките на половин час след първата прогноза мрачният Жан-Люк Меланшон обяви, че неговият алианс води: „Истината в края на първия тур е, че президентската партия е победена и разгромена“. Той призова гласоподавателите да излязат с пълна сила следващата неделя, „за да отхвърлят окончателно катастрофалната политика на мнозинството на г-н Макрон“.

Припомняме, че Еманюел Макрон спечели втори президентски мандат през април, но без мнозинство в Народното събрание ще му е трудно да прокара реформи. Той възнамерява постепенно да повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 65 години. Меланшон пък обещава да я намали до 60 години.

Прогнозата на телевизионния канал TF1 даваше на левицата и на „Заедно“ по 25,9%. Прогнозите бяха, че подкрепящата Макрон коалиция ще спечели от 275 до 305 места, а алиансът „Зелена левица“ – 175-205 места. Според France Télévisions алиансът на г-н Макрон се е насочил към по-ниски резултати – 255-295 места, а левицата – 150-190.

Досега предизборната кампания до голяма степен не успя да се разгърне с пълна сила. Изключение прави г-н Меланшон, който води активна кампания, след като остана на трето място на президентските избори. Той създаде алианс, наречен Nupes, съставен от леви и зелени партии, с невероятния лозунг „Mélenchon prime minister“. Целта му е да попречи на президента да спечели необходимото му мнозинство в 577-те избирателни района на Франция. Освен че ще намали пенсионната възраст, неговата коалиция обещава да замрази цените на 100 стоки от първа необходимост и да създаде един милион работни места.

Междувременно Еманюел Макрон прекара междинните седмици, откакто спечели втори мандат, в изграждането на ново правителство под ръководството на Елизабет Борн, докато Франция се бори с нарастващата инфлация и кризата с разходите за живот на обикновените французи.

Един от най-близките колеги на Меланшон – Мануел Бомпар, бе на път да спечели категорично на първия тур в Марсилия. Бившият министър на образованието на Макрон Жан-Мишел Бланкер стана ранна жертва,губейки изборите в областта Лоарет на юг от Париж.

Крайнодясната Марин льо Пен, която зае второ място на президентските избори, беше доволна от представянето на партията си. Прогнозата на TF1 даваше на нейния Национален сбор 19,2 % от гласовете с 15-30 места, което е повече от сегашните осем. Друг лидер на крайната десница, Ерик Земур, беше отстранен от изборите още на първия тур.

Крайната десница, която се представи зле на вота през април, е съсредоточила кампанията си на местно ниво. Въпреки че според прогнозите ще спечели само 11,3% от гласовете, Републиканците могат да спечелят от 45 до 65 места.

Фактът, че един от всеки двама френски гласоподаватели е останал далеч от урните в неделя, е обезпокоителен, заяви политологът Оливие Рукан. Той смята, че хората са почувствали, че вече са изразили мнението си на президентските избори.

До 2002 г. двата избора бяха разделени, което означаваше, че понякога правителството се оглавяваше от партия, различна от тази на президента. Тази ситуация стана известна като съжителство. Ако г-н Макрон загуби мнозинството си, той може да бъде принуден да влезе в съжителство с левицата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук