Мащабното строителство с тежка механизация продължава на Шофьорския плаж, намиращ се в близост да защитената зона „Алепу“, предават местни медии.

Снимките, на които ясно се вижда как се бетонира едно от последните запазени кътчета по Черноморието, предизвикаха вълна от недоволство в обществото. Появиха се десетки гневни публикации във фейсбук на възмутени граждани:

На снимките се вижда мащабно строителство, вероятно на многоетажен масивен комплекс.

Изпълнителят на строежа каза в телевизионно интервю, че там ще се появи ваканционно селище, което щяло да крепи свлачище с тежестта си.

Шофьоркия плаж

Строежът попада между две защитени зони – „Алепу“ и плажната ивица. Не е ясно къде изчезва голям общински имот. Досега в Министерство на околната среда и водите, както и в РИОС Бургас и община Созопол, са внесени няколко жалби от председателя на ПК Екогласност и Федерация на потребителите Емил Георгиев.

Шофьоркия плаж

Припомняме, че така нареченият Шофьорски плаж доскоро бе един от последните девствени плажове в близост до лагуната Алепу, част от Защитена местност Ропотамо.

Още през лятото на 2015 година местните се надигнаха срещу кмета Панайот Рейзи, когато бе направен опит да се ограничи достъпа на граждани със затварянето на пътя до плажа.

„Наличието в кадастъра на частни имоти по протежението на пътя, както и огромния нов изкоп на плажа от към св. Тома, са ясни сигнали, че в района се предвижда застрояване и бариерата е само начин за ограничаване на обществеността, която да види незаконните действия”, казаха още тогава протестиращите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!