Регистрацията на моторно превозно средство ще се прекратява служебно, ако при годишния технически преглед се установят опасни неизправности. Това решиха депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за МВР. При успешно преминаване на повторен технически преглед регистрацията на превозното средство ще се възстановява също служебно.

Според управляващите по този начин ще се засили контролът върху превозните средства, те ще са технически изправни, а крайният ефект ще бъде намаляване на произшествията.

През периодични технически преглед вече ще преминават и мотопедите, двуколесните и триколесни превозни средства с атракционна цел и високоскоростните трактори, решиха още депутатите.

Предвижда се да бъде създаден специален орган по надзор, а обменът на информация между МВР и Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” за регистрираните превозни средства и за техническите прегледи да се извършва по електронен път.

В закона се предвижда и глоба за манипулиране на километражи. С промените от следващата година се регламентира и тестовото внедряване на системата eCall. Това е спешно повикване към тел. 112, направено от превозно средство при катастрофа. Системата подава спешен сигнал при задействане на въздушните възглавници на автомобила и подава автоматичен сигнал за точното време и място на катастрофата. Системата може да бъде задействана и ръчно, като сигналът се пренася чрез мобилните мрежи и може да осъществява звукова връзка между пътниците в превозното средство и най-близкия център за приемане на спешни повиквания.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!