Граничните полицаи вече ще могат да осъществява оперативно-издирвателна дейност и разследване на престъпления.

Парламентът прие на второ четене промени в закона за МВР. Така служителите на МВР ще могат да оказват съдействие при наблюдение на държавната граница и да задържат нарушителите на граничния режим.

Парламентът допусна функционирането на пожарни екипи от двама души в населени места до 5000 души.

Социалистите критикуваха практиката да се дават пари за дейности, които не са гласувани в бюджета. Депутатът от БСП Красимир Янков каза, че „се дава възможност за допълнителни средства, с които да разполага Министерството на вътрешните работи, съобразно подписани договори, които първо не подлежат на контрол от Народното събрание, а възможността за обезпечаването на средства за около 70 щатни служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност“”.

 „Предложеният бюджет за МВР осигурява средствата за около 46 000 служители. По щат те са 49 800, тоест предлага се недоокомплект. Ще се запушват пробойни с договори като търговско дружество от страна на МВР, с които да се осигурят средствата за около 70 души”, каза още Янков.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отрече обвиненията на опозицията.

„Начинът, по който излагате аргументите си, са абсолютно неверни. Тук не говорим за стопанска дейност или за някаква търговска дейност, а тук говорим за дейности, които ще бъдат извършени и те трябва да бъдат заплатени, а що се касае до договорите, само да ви припомня, че точно вие бяхте тези, които закрихте СОТ-МВР, което за всеки един е ясно, че това беше груба грешка. Можеше да бъде използвано както за национални обекти, така също за държавни институции”, обясни Цветанов.

Бяха приети промени в закона за Националната система за спешни повиквания с единен номер 112, центровете на системата ще обработват и спешни повиквания от превозни средства.

Парламентът въведе глоба от 500 до 1000 лева за нарушителите на правилата за достъп до стратегически обекти от значение за сигурността.

За маловажни нарушения органите на МВР ще налагат глоба до 50 лева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!