Разработихме приложение, чрез което гражданите ще могат да дават актуална информация за здравното си състояние по време на коронавирусната пандемия Това заяви Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“. Информацията ще бъде подавана към съответните служби – лични лекари, пожарна, МВР ит.н., като се очаква да има проактивно участие и от държавата.

При подаване на информация за симптоми от даден човек, тя ще бъде пренасочвана към личния лекар. За да се въведат данни се изисква ЕГН, откъдето автоматично се вписва възраст и пол, имена, а може да се даде достъп и до местоположение. Така при наличие на симптоми чрез местоположението ще може да се разпределят по-добре болничните легла, за да няма дефицит.

Най-голямата полза е за тези, които идват от чужбина, ако на границата си подаде данните, след 14 дни ще получи информация, че вече не е в карантина, каза премиерът Бойко Борисов. И няма да ходи да доказва, че не е в карантина, когато полицаите го спрат на улицата.

Приложението е разработено в рамките на 10 дни – централен регистър, който да събира информацията и да изпраща на всички държавни органи, като в първите 48 ч. реализирахме регистъра на всички карантинирани и заболели хора.

Доброволно са взели участие 3 частни фирми, които, както Ивайло Филипов посочи са работили за символичната сума от 1 лв.

В системата ще се правят анализи на географски принципи, така ще могат да се следят горещите точни, ще бъдат публикувани данни за карантинираните, оздравелите и заболелите. Потребителите ще могат в реално време да следят и данните от всички останали потребители, при които има симптоми, но няма потвърден случаи на коронавирус.

Регистърът е разделен на две части – сигурна информация – тази от РЗИ-та и чисто статистически анализи, при които няма да бъде фатално, ако се подадат фалшиви данни.

Подобен аналитичен софтуер вече се използва  в Китай, Сингапур, Тайван, Италия и Южна Корея.

Очаква се свалянето от Google Play и App Store да бъде възможно от понеделник или вторник.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!