Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че все повече млади и напълно здрави хора се разболяват сериозно или стават жертва на коронавируса.

От организацията се опитват да разберат защо все повече здрави пациенти (без хронични и придружаващи заболявания) се оказват в изключително тежко състояние.

Изявлението на СЗО идва в момент, в който стана ясно, че 13-годишно момче без никакви други заболявания е починало в болница в Лондон след усложнения, причинени от новия коронавирус, като дори родителите му не са могли да присъстват на погребението, защото са били под карантина, а то е било погребано служебно.

„Все още има много неизвестни в момента“, заяви експертът на СЗО, д-р Мария Ван Керхове, по време на пресконференция в Женева.

„Като цяло повечето от хората, които преживяват тежко COVID-19 и биват приети в интензивно отделение, са хора в по-напреднала възраст и обикновено имат едно или повече придружаващи заболявания. Това, обаче, което се вижда в някои страни, е че пациенти на тридесет, четиридесет и петдесет години, все по-често попадат в интензивни отделения, и случаите им все повече завършват със смърт“.

В Корея един от шест смъртни случая вследствие на Covid-19 е сред хора на възраст под 60 години, сочи още статистиката на организацията.

В Италия около 10 до 15 на сто от хората, които са починали след интензивно лечение в болница, са били на възраст под 50 години.

Миналата седмица във Великобритания пък почина момиче на 21 години, заразено с вируса. То също не е имало никакви придружаващи заболявания.

 

Прочетете още:За колко дълго време и откога са заразни болните от коронавирус?

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!