болно дете

Колкото повече данни от случаи на пациенти, заразени с коронавирус, са на разположение за изследване, толкова повече се научава за патогена SARS-CoV-2 и Covid-19. Фокусът тук обаче е върху въпроса колко и откога заразените с коронавирус са заразни, т.е. представляват опасност за другите хора, пишат от FITBOOK.de

Главният вирусолог на Charité проф. др. Кристиан Дростен е в крак с най-новите открития от научните изследвания; някои от които дори са се случили под неговото ръководство. Той посочва скорошно изследване в Хонконг, при което са анализирани 96 случая на коронавирус. Наблюденията там са установили същата зависимост, каквато неговият екип е установил преди няколко седмици: Че вирусът се размножава непосредствено сред проявата на симптомите.

Пациентите, на базата на които се прави изследването, са били от млада до средна възраст, като те са били с леки и грипоподобни симптоми като кашлица и треска, както и нарушено обоняние и вкус. Пробите от назофаринкса и секретът, отделян при кашляне са анализирани ежедневно по време на периода на инфекция. Изследвани са също изпражнения, кръв и урина.

През първата седмица след появата на симптомите отделянето на вируса във фаринкса на болните и в храчките от кашлицата е много високо. При повечето случаи наличието на вируса в пробите намалява значително след първата седмица на заболяването.  От 8-ия ден след появата на симптомите учените вече не могат да изолират вируса от взетите проби – дори ако все още се откриват вирусни геноми в гърлото и белите дробове.

Това откритие може да бъде от изключителна помощ на лекарите в болниците при взимане на решение кои пациенти с коронавирус могат да бъдат поставени под домашна карантина, за да се предотврати недостигът на болнични легла в болниците. Това обаче според установилите тази зависимост трябва да се случа само след десетия ден при наличие на по-малко от 100 000 копия на вирусен геном на милилитър секрет, отделян при кашлица.

Независимо от изследването обаче, учените подозират, че хората могат да бъдат заразни още два дни преди да започнат симптомите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!