, евролаб държавата ГКПП КАПИТАН АНДРЕЕВО

Една от големите битки на кабинета „Петков“ беше връщането на ГКПП „Капитан Андреево“ на държавата. На най-натоварения сухопътен граничен пункт в ЕС се беше настанила частна фирма, която в продължение на повече от 10 години осъществяваше фиктивен санитарен контрол и събираше таксите за него, вместо държавата.

Контрабандният канал, който е работил успешно години наред, очевидно с одобрението на правителствата на ГЕРБ, беше една от големите пробойни в нашата национална сигурност. Защото макар и наглед създаден за фитосанитарен контрол, беше ясно на цялата общественост, че пропусканите през него товарни камиони могат да извършват, и вероятно са извършвали, всякакъв вид контрабандна дейност. Най-лошото е, че тази и е била закриляна от държавата и е ощетявала с огромни суми българските данъкоплатци.

Кабинетът „Петков“ започна тежка битка с нея чрез тогавашния зам.-министър на земеделието Иван Христанов и шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов. Разбира се, усилията на двамата бяха енергично подкрепени от премиера и финансовия министър Асен Василев. Както се очакваше задкулисието отговори светкавично и организирано с всички възможни средства. Бяха използвани както отворени заплахи за саморазправа, така и опити за сериозни подкупи, които станаха широко известни на обществото.

Разбира се и медиите, гравитиращи около предишните управляващи, подеха яростна кампания, целяща да оклеветят правителството на Петков. Въпреки това то не отстъпи и в крайна сметка проблемът с „Капитан Андреево“ стана една от причините да бъде свалено предсрочно от власт. Така или иначе обаче, каналът беше осветен и разобличен и повече не можеше да изпълнява ролята си.

Интересно е да се отбележи, че на последващите избори, българите вместо да подкрепят кабинета „Петков“, който им спести десетки милиони, подкрепиха отново партия ГЕРБ и тя за пореден път стана първа политическа сила. Но това отново е част от нашата абсурдна политическа действителност.

По ирония на съдбата и съдът официално върна фирмата, обслужваща неясни интереси на позицията, от която беше премахната от правителството на Промяната.

Когато на власт дойде служебното правителство на президента Радев, една от първите му задачи беше да изгони от работа директора на БАБХ проф. Христо Даскалов, който бе едно от главните действащи лица, когато възникна проблемът между държавната агенция и частната компания „Евролаб 2011“. В интерес на справедливостта трябва да се каже, че проф. Даскалов прояви смелост и доблест при закриването на този скандален канал, но пак според нашенските обичаи, заради това той беше принуден да се раздели с поста си.

Тогава всички помислиха, че статуквото отново ще се върне. Обаче по някаква неясна за обществото причина, от вчера отново се заговори за „Капитан Андреево“. Изненадващо, служебният министър на земеделието Явор Гечев обяви, десетки милиони лева не са отчитани от частната фирма, която е извършвала дезинфекцията на автомобили на границата. Той допълни, че ако държавата иска, тя може да спре „Златния гьол“, ако няма епидемична обстановка.

Виждаме, че днес и вицепремиера Демерджиев отива на място там, явно за да си направи пиар. Очевидно е, че служебното правителство се опитва да си присвои още един успех на редовното правителство на Кирил Петков, а именно борбата с частните интереси по границата. Припомняме, че това беше една от основните причини за поредния отказ да влезем в Шенгенското пространство. Виж повече.

Това далеч не е първият опит на служебното правителство да си присвои успехи на правителството на Промяната. От месеци наред от служебното правителство упорито повтарят, че те са пуснали интерконектора с Гърция. Същият този интерконектор, който правителствата на Борисов съвсем съзнателно бавиха повече от 10 години, но беше завършен и пуснат само за осем месеца при управлението на ПП. А там истината е простичка и тя е, че интерконекторът беше пуснат благодарение на изключителните усилия на премиера Петков, който е в близки отношения с гръцкия премиер Мицотакис, и с който впрочем са завършили един и същи университет, а именно Харвардския. Двамата заедно  успяха да преодолеят съпротивата от страна и на българските, и на гръцките фирми, както и на проруските кръгове.

Тази игра на присвояване на успехи може да изглежда безобидна, но всъщност е част от предизборната кампания и в никакъв случай не е в полза на силите на Промяната. Тя индиректно помага на тези, които създадоха монопола на частните фирми по българските граници. Разбира се, този трик може да проработи само с помощта на българските избиратели, които демонстрират забележително къса политическа памет и твърде често гласуват срещу собствените си интереси.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук