ЕК препоръча отваряне на граници в Шенген

Съветът по правосъдие и вътрешни работи към Европейския съвет отхвърли присъединяването на България и Румъния към Шенген. Хърватия пък получи зелена светлина за присъединяване към Шенгенското пространство.

Австрия гласува против нас и Румъния, а Нидерландия гласува само срещу присъединяването на България. Нидерландия и Австрия предварително се обявиха срещу присъединяването на нашата страна към безвизовото пространство. Това прави вече официалното решение съвсем очаквано.

Хърватия обаче получи единодушна подкрепа и ще се присъедини към Шенгенското пространство от януари 2023 г.

„Последната стъпка е завършена!“, написа в Twitter хърватското постоянно представителство в Брюксел.

Съветът по правосъдие и вътрешни работи се състои от министрите на всички държави-членки на ЕС, отговарящи за правосъдието и вътрешните работи. Гласуванията се проведоха в Брюксел днес, при висок обществен интерес.

Отрицателното заключение, което беше широко очаквано, представлява болезнено политическо поражение както за Румъния, така и за България, които се присъединиха към Европейския съюз шест години преди Хърватия, казва Euronews.

Европейската комисия, която отговаря за оценката на кандидатурите за членство в Шенген, заяви, че двете страни са готови да станат част от зоната без паспорти поне от 2011 г.

През последните няколко години страните, които преди се противопоставяха на разширяването на Шенген, като Финландия, Дания, Швеция и Белгия, смекчиха позициите си, увеличавайки шансовете за положителен резултат.

Франция и Германия, най-влиятелните държави в ЕС, изразиха подкрепата си за Румъния и България тази година. Вижте повече.

Присъединяването към Шенген изисква единодушие. След липсата на подкрепа от Австрия и Нидерландия, страната ни остава пред врата за Шенген.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук