зърно протест
Протест на зърнопроизводителите Снимка: БТА/архив

От години наред сме свидетели как мощни лобистки бизнес формирования оказват натиск върху различните български правителства, с цел да защитят своите корпоративни интереси. Правейки това обаче, те обикновено ощетяват интересите на редовия български гражданин. През годините може да си припомним многобройни протести на пътищарите, на зърнарите, на ресторантьорите и т.н.

Свидетели сме на един социален парадокс –  едни много богати хора да финансират и инициират протести срещу действия на различните правителства, целящи да облекчат положението на по-бедните български граждани.

Въпреки че правителствата защитават интересите на много по-многобройна група избиратели, те обикновено отстъпват пред малобройните, но шумно организирани бизнес групи, които докарват в София, трактори, комбайни, тежки камиони и други скъпи предмети от собствените им гаражи.

 

Пътищари протест
Протест на пътищаритеот 2021г.

Много пъти сме били свидетели как различните правителства на Бойко Борисов отстъпват пред тези хора. Последното редовно правителство на Кирил Петков отказа да отстъпи пред пътищарите и както помним всички беше свалено.

Интересно е да видим развитието на сегашния случай с украинското зърно. Вчера премиерът акад. Николай Денков и финансовият министър Асен Василев обясниха колко точно губят обикновените българи от това, че не приемаме украинското зърно.

Впрочем, обясниха го и производителите на олио. Но малобройната група на производители на зърно, които са сред най-богатите хора в България, и са известни със своите автомобили за стотици хиляди евро, скочиха и се обявиха за жертва на българското правителство, като част от общоевропейски заговор. В случая, освен обикновената алчност на зърнарите, ще им помогне и това, че в казуса с украинското зърно има и политически привкус. Това означава, че всички които обичат Русия повече от България, а това са бившите комунисти и настоящите „патриоти“, ще скочат с голи гърди срещу украинския внос. Ще скочат и една част от самите българи, които не осъзнават, че по този начин сами си увеличават цената на хляба и на олиото.

Предстои да видим какво ще направи правителството. Ако то отстъпи (а това е напълно разбираемо) ще пренебрегне интереса на огромното мнозинство от българи. Ако обаче не отстъпи, ще бъде заплашено от шумни и агресивни улични протести. Коя от двете политики ще избере – предстои да видим. По-интересният въпрос е дали българските потребители на хляб и олио ще подкрепят своя интерес и също ще излязат на улицата, за да защитят себе си от агресивните спекуланти.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук